De Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, pe 6 iulie, drapelele vor fi coborâte în bernă

  • 05 Iulie 2023 14:10
De Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, pe 6 iulie, drapelele vor fi coborâte în bernă

De Ziua Comemorării Victimelor Stalinismului, pe 6 iulie, în țară și în capitală sunt organizate mai multe manifestări. În semn de doliu, drapelul de stat va fi coborât în bernă, transmite IPN.

Ministerul Culturii precizează că vor avea loc depuneri de flori la monumentele în memoria victimelor deportărilor staliniste. Sunt preconizate mitinguri de comemorare, cu păstrarea unui moment de reculegere pentru cinstirea memoriei celor trecuți prin calvarul deportărilor.

Centrul Național al Cinematografiei va proiecta filmul „Siberia din oase”, iar la Naționalul „Mihai Eminescu ”se va juca, pentru a 85-a oară, spectacolul „Dosarele Siberiei”, cu casele închise, după ce în cadrul Turneului Memoriei, spectacolul a fost îndelung aplaudat în ultima lună la Ungheni, Edineț, Chișinău, Soroca, Cimișlia, Hâncești și,  astăzi, la Rezina.

Pe 6 iulie se împlinesc 74 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste. În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a ridicat zeci de mii de țărani basarabeni pe care i-a dus în Siberia în lagăre de muncă forțată, iar averile lor au fost confiscate.

La acea operațiune au participat peste 4 000 de lucrători operativi ai Ministerului Securității de Stat al URSS, inclusiv aduși din alte republici, peste 13 000 de ofițeri și soldați și aproape 25 000 de activiști de partid din Moldova. De asemenea, au fost mobilizate 4 000 de autovehicule, 30 de garnituri de tren cu 1 570 de vagoane pentru vite.

Între anii 1941 și 1951 au fost trei valuri de deportări, iar istoricii apreciază că numărul total al deportaților basarabeni ar fi între 80 și 120 de mii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău