De unde pornește violența elevilor? 30 ianuarie: Ziua internațională pentru nonviolență în școală

  • 30 Ianuarie 2023 16:26
De unde pornește violența elevilor? 30 ianuarie: Ziua internațională pentru nonviolență în școală

„Marcăm astăzi 30 ianuarie Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală, al cărei scop este promovarea ideii de educare a copiilor în spiritul păcii, armoniei, solidarității, respectului, toleranței, dialogului, cooperării etc. Ziua de 30 ianuarie reprezintă un prilej pentru a ne uni vocile și a spune un NU hotărât violenței și agresiunii școlare”, a transmis Ministerul Educație și Cercetării R. Moldova.

Violența școlară este doar una dintre manifestările violenței cotidiene. Și nu ne referim doar la violența fizică, ci și la cea psihologică și verbală, forme care sunt uneori mai dăunătoare copilului, întrucât afectează puternic psihicul acestuia, iar urmările lor se vindecă lent, provocând suferință și frică permanentă. 

E imperios necesar să limităm canalele de manifestare a violenței față de minori și să prevenim consecințele negative în relațiile lor interpersonale. Este obligația noastră, a adulților, să acționăm împreună ca niciun copil să nu se simtă singur, lipsit de apărare, expus. Copiii au nevoie de protecția noastră!

Ministerul Educației și Cercetării reconfirmă angajamentul asumat de a combate acest flagel în instituțiile de învățământ din țară. Prevenirea violenței în școli este una dintre prioritățile noastre, de mai mulți ani. Includerea temelor legate de dezvoltarea personală și educația pentru societate în programul școlar obligatoriu contribuie la formarea competențelor de recunoaștere a formelor de violență și raportare către autoritățile școlare și locale a cazurilor suspecte de abuz față de copii. 

Într-o societate democratică drepturile omului, incluziunea, respectul reciproc, respectul pentru diversitate nu sunt simple cuvinte. Facem apel la Dumneavoastră, stimați profesori, să fiți în continuare cei care contribuie la cultivarea relațiilor de încredere între membrii comunității educaționale, oferindu-le sprijin psiho-emoțional și social. 

Pandemia COVID-19 a adus mari schimbări în viața și educația copiilor care au fost nevoiți, în anumite perioade, să treacă să studieze online. Este important să conștientizăm existența problemei violenței online și a hărțuirii cibernetice, a consecințelor acestora și a importanței combaterii acestui flagel. Informarea și creșterea gradului de conștientizare cu privire la violența școlară, a bullyingului și a cyberbullyingului este primul pas în combaterea acestui fenomen. 

Violența online nu se limitează la sediul școlii, însă sistemul educațional joacă un rol important în soluționarea problemelor de acest gen. Este esențial să educăm copiii să navigheze în siguranță pe internet, astfel încât să-și dezvolte responsabilitatea digitală și să beneficieze de noile tehnologii pe care le avem la dispoziție. 

Timpurile de astăzi dictează că fiecare cetățean în țara lui să contribuie la educarea și formarea copiilor, iar fiecare elev trebuie să adopte o conduită preventivă, să dezvolte spiritul nonviolenței și să nu trateze cu indiferență cazurile de abuz din școală. 

Ministerul Educației și Cercetării încurajează cadrele didactice, elevii și părinții acestora să sesizeze organele competente despre cazurile de violență asupra copilului. E nevoie de conjugarea eforturilor tuturor pentru a le asigura copiilor un mediu prietenos și protectiv pentru dezvoltare. 

Chiar dacă Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală este sărbătorită pe 30 ianuarie, mesajul ei trebuie să se manifeste în fiecare zi. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău