De la tribuna ONU, Maia Sandu a condamnat războiul din Ucraina și a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană
-
22 Septembrie 2022 08:15
De la tribuna Adunării Generale a ONU, președinta Maia Sandu a condamnat aseară războiul din Ucraina și mobilizarea anunțată de Vladimir Putin. Șefa statului a cerut retragerea trupelor ruse staționate ilegal în stânga Nistrului și a declarat că prin aderarea la Uniunea Europeană Rep. Moldova vrea să spună întregii lumi că alege democrația în schimbul autocrației, libertatea în schimbul opresiunii și pacea în locul războiului.
În cadrul discursului Adunării Generale a Națiunilor Unite președinta Maia Sandu a condamnat vehement războiul din Ucraina care a zguduit lumea din temelie, a testat principiile fundamentale ale ONU, a provocat criza energetică în Europa și lipsă de alimente în întreaga lume. Războiul neprovocat, declanșat de Rusia, a dus în cele șapte luni de bombardamente la moartea a mii de oameni nevinovați și a forțat milioane de ucraineni să-și părăsească casele, a denunțat șefa statului.
„Acest război nu este doar un atac asupra statului nostru vecin și prieten, Ucraina. Este un atac asupra ordinii bazate pe reguli a lumii întregi, este un atac la adresa siguranței noastre nucleare, asupra rezervelor alimentare, un atac în adresa instituției în care ne aflăm astăzi. Condamnăm cu fermitate războiul împotriva Ucrainei, la fel ca și mobilizarea de trupe anunțată recent în Rusia. Suntem ferm alături de Ucraina și-i susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială recunoscută la nivel internațional ”, afirmă Maia Sandu.
Președinta Maia Sandu a vorbit despre solidaritatea de care au dat dovadă cetățeni Rep. Moldova în raport cu sutele de mii de refugiați ucraineni care au fugit din calea războiului. Ea a mulțumit pentru asistență Națiunilor Unite, dar și Franței, Germaniei și României care și-au oferit sprijinul.
Șefa statului a cerut de la tribuna ONU retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul Rep. Moldova și distrugerea muniției de la Cobasna.
„Rep. Moldova știe ce înseamnă să fii o țară divizată de conflict. În anul 1992 am înfruntat un război de scurtă durată dar tragic în regiunea transnistreană a țării noastre. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să lichidăm consecințele acelui conflict și să reintegrăm țara. Singurul mod de a obține acest lucru este prin dialog pașnic și respect pentru suveranitatea și integritatea noastră teritorială (...). Prezența ilegală a trupelor militare rusești în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea noastră și crește riscurile de securitate pentru țara noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse și distrugerea munițiilor de la Cobasna care reprezintă un risc de securitate și de mediu pentru întreaga regiune”, șefa statului.
În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice, a mai atenționat președinta Maia Sandu.
Șefa statului a declarat că R. Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări în fața crizei energetice fără precedent, din cauza Rusiei care folosește livrările de gaz și petrol ca arme în Europa. Ea a spus, însă, că acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie.
Maia Sandu s-a referit și la lupta cu corupția, și a spus că este nevoie de mecanisme internaționale clare pentru a opri fluxul de bani murdari și pentru recuperarea și restituirea activelor.