De la ONU, ministrul Bogdan Aurescu asigură că România va susține stabilitatea Republicii Moldova pe toate dimensiunile

  • 15 Februarie 2023 08:18
De la ONU, ministrul Bogdan Aurescu asigură că România va susține stabilitatea Republicii Moldova pe toate dimensiunile

România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, pe toate dimensiunile, a afirmat marți, de la sediul Organizației Națiunilor Unite, ministrul român de externe Bogdan Aurescu.

Șeful diplomației române s-a aflat marți la New York pentru a participa, în calitate de vorbitor principal, la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU pe tema “Amenințări la adresa păcii și securității internaționale: creșterea nivelului mărilor și oceanelor – implicații pentru pacea și securitatea internaționale”.

În context, Aurescu a avut și o întrevedere bilaterală cu secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

În cursul acestei întâlniri, ministrul român de externe a subliniat că declarațiile foarte recente ale președintelui Republicii Moldova, care s-a referit la planuri rusești de destabilizare a statului vecin, trebuie tratate cu toată seriozitatea.

Șeful diplomației de la București “a arătat că România a susținut, susține și va continua să susțină stabilitatea Republicii Moldova în mod concret și solidar, pe toate dimensiunile, inclusiv în actualul context, precum și integrarea sa în Uniunea Europeană”, potrivit unui comunicat MAE remis CaleaEuropeană.ro.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat luni că Rusia plănuiește să implice diversioniști cu pregătire militară, camuflați în civil, care să atace instituții ale statului și să ia ostatici, subliniind că “prin acțiuni violente mascate sub proteste ale așa-numitei opoziții, ar urma să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău”.

Evaluările Maiei Sandu au fost făcute publice la câteva zile după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova.

Într-o suită de reacții, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a precizat că Rusia nu are suficiente forțe pentru a ataca Republica Moldova, dar ceea ce încearcă este să descurajeze direcția pro-occidentală a Republicii Moldova și să submineze conducerea președintelui Maia Sandu

De asemenea, Statele Unite s-au arătat ”profund îngrijorate” în urma relatărilor legate de un complot de răsturnare a guvernului de la Chișinău.

Nu în ultimul rând, Uniunea Europeană, prin Înaltul Reprezentant Josep Borrell, a indicat că reuniunea Comunității Politice Europene pe care Republica Moldova o va găzdui va reprezenta o “ocazie bună” pentru a ne arăta sprijinul pentru această țară în fața presiunilor Rusiei

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:6,69 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău