De la începutul lunii martie, în Rep. Moldova s-au produs peste 4.000 de incendii de vegetație
-
31 Martie 2022 12:06
De la începutul lunii martie, în Rep. Moldova s-au produs peste 4.000 de incendii de vegetație, informează Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. În ultima perioadă numărul incendiilor a crescut, iar pompierii sunt solicitați să elimine în fiecare zi câte aproximativ 300 de focare, au anunțat reprezentanții IGSU în cadrul unei conferințe de presă, transmite Radio Chișinău.
Ei au chemat populația să fie prudentă și să se abțină de la aprinderea, în urma lucrărilor de primăvară, a vegetației uscate. Acest lucru riscă să genereze incendii de proporții și să ducă la distrugerea de bunuri materiale și chiar pierderea de vieți omenești.
Șeful Direcției Prevenirea Riscurilor din cadrul IGSU, Vasile Gașpar.
”Incendiile nu se răsfrâng doar asupra vegetației dar și asupra bunurilor. Cu părere de rău avem cazuri în care sunt și persoane decedate. Ancheta urmează să stabilească dar se presupune că sunt persoanele care au provocat incendiile. Cu acest prilej vă îndemn de a respecta acele măsuri de prevenire a arderii vegetației uscate caracterizate prin: nimicirea resturilor vegetale sau transportarea resturilor vegetale doar în locuri special amenajate, interzicerea categorică a incendierii acestora, delimitarea prin fâșii de protecție a suprafețelor pe care este prezentă vegetația uscată față de alte încăperi sau alte bunuri materiale”
Autoritățile au format grupuri mixte de patrulare, iar peste 100 de persoane urmează să fie amendate pentru că au inițiat și provocat incendii.
Potrivit autorităților, costurile pentru intervenția la un incendiu, cu o singură autospecială, se ridică la peste 1.200 de lei. De cele mai multe ori, însă, la fiecare focar se intervine cu mai multe autospeciale. Potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore salvatorii au intervenit la stingerea a 244 incendii de vegetație uscată.
La solicitarea președintei Maia Sandu, deputații PAS au elaborat deja un proiect de lege care să prevadă sancțiuni mai dure pentru provocarea incendiilor de vegetație, inclusiv privarea de ajutor de stat a agenților economici care se fac vinovați de aceste dezastre.