De la începutul anului, la bugetul public au fost acumulate venituri de 67,9 miliarde de lei

  • 10 Decembrie 2021 09:53
De la începutul anului, la bugetul public au fost acumulate venituri de 67,9 miliarde de lei

În perioada ianuarie - noiembrie curent, la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 67,9 miliarde de lei, fiind în creștere cu 12,4 mlrd lei față de perioada similară a anului trecut, transmite MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Finanțelor, cheltuielile au constituit 70,9 mlrd lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sunt mai mari cu 7,2 mlrd lei. Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,0 mlrd lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au fost de 12,1 mlrd lei, notează sursa citată. 

În perioada de referință, veniturile bugetului de stat au constituit 43,0 mlrd lei, înregistrând o creștere de 8,8 mlrd lei față de perioada similară a anului trecut.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au atins 17,7 mlrd lei, cu 2,7 mlrd lei mai mult în raport cu perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 25,5 mlrd lei, fiind în creștere cu 5,4 mlrd lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

„Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 46,8 mlrd lei, fiind în creștere cu 3,3 mlrd lei față de perioada similară a anului 2020. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,8 mlrd lei, iar soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat au constituit 8,0 mlrd lei”, indică sursa citată.

Ministerul Finanțelor susține că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - noiembrie ale anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

"Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, prioritar este onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților”, indică ministerul.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,19
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:5,36 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
22
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău