De la astronauţi la actriţe, cei mai surprinzători candidaţi pentru un fotoliu în Parlamentul European

  • 20 Mai 2019 12:24
De la astronauţi la actriţe, cei mai surprinzători candidaţi pentru un fotoliu în Parlamentul European

Brigitte Bardot, Silvio Berlusconi, Ilie Năstase, Carles Puigdemont şi Caio Giulio Cesare Mussolini, strănepotul dictadorului italian, sunt câteva dintre personalităţile care aspiră să obţină un fotoliu în Parlamentul European la alegerile ce vor avea loc între 23 - 26 mai.

De la actriţa franceză Brigitte Bardot, la legenda tenisului românesc, Ilie Năstase, incluzându-l pe fostul preşedinte (al guvernului) catalan, fugarul Carles Puigdemont, iată câteva dintre profilurile cele mai surprinzătoare din listele pentru alegerile europene care vor avea loc între 23 şi 26 mai, incluzând şi astronauţi şi bucătari.

Brigitte Bardot 

Renumita actriţă franceză Brigitte Bardot, protagonista unor filme ca 'Şi Dumnezeu... a creat femeia', simbol sexual în tinereţe, se prezintă drept candidat din partea Partidul francez al Animalelor. La 84 de ani, Bardot se concentrează pe apărarea animalelor, o cauză pe care o consideră "raţiunea ei de a trăi" şi care a determinat-o să opteze pentru această formaţiune, în loc de mişcarea "vestelor galbene", pentru care şi-a exprimat în mod public sprijinul.

Carles Puigdemont 

Fostul preşedinte catalan Carles Puigdemont conduce lista pentru Lliures per Europa (JxCat) la alegerile pentru Parlamentul European, după ce justiţia spaniolă a confirmat că poate participa şi a respins apelurile împotriva candidaturii sale, depuse de PP şi de Ciudadanos. Puigdemont locuieşte în Belgia din 2017, unde a fugit după ce a fost acuzat în Spania de rebeliune, uzurpare şi delapidare. Politicianul pro-independenţă a cerut susţinere la urne pentru ca "vocea votului 1-O să fie auzită" în Europa, deoarece, în opinia sa, dialogul dintre Catalonia şi Spania "va fi posibil" doar dacă partidul său are un cuvânt de spus în Parlamentul European.
Ilie Nastase 
Fostul jucător de tenis, Ilie Năstase, în vârstă de 72 de ani, conduce lista Partidului de centru stânga Uniunea Naţională pentru Progresul României. Cunoscut pentru obiceiurile sale urâte pe teren şi pentru scandalurile sale în afara acestuia, în 2017 a fost amendat şi suspendat până în 2020 pentru "comportament abuziv" şi "rasist", deoarece a insultat şi a ameninţat jucătorii, organizatorii şi jurnaliştii când era căpitan al echipei României la Cupa Federaţiei. Fostul campion de la Roland Garros, care a fost reţinut anul trecut pentru conducere în stare de ebrietate, refuzul de a efectua testul de alcoolemie şi insultarea agenţilor, ar rămâne fără fotoliu în urma ultimelor previziuni.

Ivan Bella 

Bella, în vârstă de 54 de ani, este primul şi singurul cetăţean slovac care a călătorit în spaţiu. Pilot de război, colonel al forţelor armate şi astronaut, el a participat în 1999 la una dintre ultimele misiuni desfăşurate de staţia spaţială sovietică Mir, în timpul căreia a desfăşurat investigaţii medicale. El este candidat pentru partidul de extremă drepta Sme Rodina, creat în 2015, care concurează pentru prima dată în alegerile europene. Cele mai recente sondaje acordă un loc formaţiunii, ceea ce face ca Bella, numărul patru pe listă, să aibă dificultăţi în a deveni primul eurodeputat al partidului.

Caio Giulio Cesare Mussolini 

Strănepotul dictatorului italian Benito Mussolini participă la alegerile pentru partidul de dreapta Fratelli d'Italia. Născut în 1968 în Argentina, el a petrecut mai mulţi ani în Venezuela şi apoi s-a mutat în Italia, unde a lucrat în Marină şi în companii private, înainte de a intra în politică. El se defineşte drept "patriot" şi afirmă că nu îi este ruşine cu numele său şi că nu este fascist. "Trebuie să credem că fascismul a murit odată cu Benito Mussolini", a spus el într-un interviu acordat ziarului Corriere della Sera, şi a asigurat că priorităţile sale vor fi agricultura şi căutarea "alternativelor pentru Italia". Sondajele sugerează că Mussolini, numărul 11 pe listă, ar rămâne fără loc în Parlamentul European, unde a stat deja o descendentă a dictatorului, nepoata lui, Alessandra, care se întoarce anul acesta în alegeri cu partidul Forza Italia.

Silvio Berlusconi 

Exact în capul listei Forza Italia este controversatul fost prim-ministru italian, Silvio Berlusconi, care a anunţat că va face campanie, în ciuda faptului că a petrecut o săptămână în spital, la începutul acestei luni. La vârsta de 82 de ani, Il Cavaliere a revenit pe frontul politic în acest an, când a fost reabilitat, în mai 2018, după ce justiţia italiană îi interzisese să candideze la funcţii publice până în 2019, pentru un caz de fraudă fiscală. Magnatul, cunoscut pentru scandalurile sale şi având încă de reglat conturi cu justiţia, a asigurat că reprezintă "o idee liberală a politicii", care în prezent "trebuie să fie apărată", în special în faţa creşterii puterilor precum China.

Sarah Wiener 

După rezultatele slabe în alegerile legislative din 2017, care l-au lăsat în afara Parlamentului, Partidul Verzilor din Austria a ales pe locul doi pe lista sa la europene o figură familiară: protagonista unor emisiuni tv gastronomice, Sarah Wiener, cunoscută în Austria şi Germania. La vârsta de 56 de ani, această nemţoaică fotogenică are o companie de catering, trei restaurante, a scris mai mult de o duzină de cărţi şi a susţinut mai multe programe de televiziune despre gătit. Printr-o campanie axată pe promovarea agriculturii durabile şi a bunăstării animalelor, Wiener va rămâne la uşile Parlamentului European, în conformitate cu cele mai recente sondaje, care dau un loc partidului său.

Rachel Johnson 

Până acum, cel mai cunoscut membru din familia Johnson în opinia publică europeană era Boris, fostul ministru britanic de externe şi un apărător ferm al Brexit. Dar asta s-ar putea schimba. Sora sa, Rachel, jurnalistă şi prezentatoare, a fost trimisă la alegerile europene de către partidul Change UK, creat special pentru a apăra rămânerea Regatului Unit în Uniunea Europeană şi al cărui argument principal al campaniei este cererea pentru un nou referendum cu privire la Brexit.

Sarunas Marciulionis 

Fostul jucător de baschet lituanian, Sarunas Marciulionis, care a trecut prin NBA şi a câştigat mai multe medalii olimpice, cu fosta Uniune Sovietică, debutează în politică, la 54 de ani, pe locul doi pe lista la europene a Uniunii Agricultorilor şi Verzilor din Lituania.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chişinău
2,89 °C
cer fragmentat
Umiditate:93 %
Vint:0,5 m/s
Sun
7 °C
Mon
8 °C
Tue
11 °C
Wed
14 °C
Thu
8 °C

Curs oficial BNM 29 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4479 -0.0000
USD 17.7711 -0.0000
RON 4.0440 -0.0000
UAH 0.7243 -0.0000
RUB 0.2704 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău