De la 400 la 2000 de lei, pentru participarea la protestul de la Comrat? (Revista presei)

  • 04 August 2023 09:41
De la 400 la 2000 de lei, pentru participarea la protestul de la Comrat? (Revista presei)

Pentru a doua zi în mediul online se vehiculează că oamenii din Găgăuzia primesc mesaje prin care li se propune să participe pentru bani la protestul de la Comrat, preconizat pentru vineri, 4 august, scrie Ziarul de Gardă. Participanților li se propune între 400 de lei, pentru participare, și 2000 de lei, pentru comportament agresiv, relatează Nokta.

Internauții au publicat mai multe capturi de ecran pe rețelele de socializare, în care se vede cum li se propun bani penatru a participa la manifestație, scrie ZDG.MD.

Deși politicienii pleacă în vacanță, temperatura luptelor politice nu pare să scadă. Cele mai înverșunate bătălii guvernarea PAS le dă pe trei fronturi: Șor și formațiunile sale, relația cu Rusia, reforma justiției, susține editorialistul Nicolea Negru pentru Ziarul Național.

După ce Partidul Șor a triumfat enorm în această vară, cucerind o redută electorală deosebit de importantă – Autonomia Găgăuză, guvernarea a răspuns cu două lovituri puternice, una după alta: 1) verdictul din iunie a Curții Constituționale, care a stabilit că partidul în cauză nu respectă legile democratice, în special cele privind finanțarea campaniei electorale, și trebuie desființat; și 2) amendarea Codului Electoral, așa încât membrii executivului și persoanele alese din partea acestei formațiuni în Parlament, în consiliile raionale și locale, primari, să nu poată candida, timp de cinci ani, în alegeri, iar atributele Partidului Șor să nu mai poată fi folosite de alte formațiuni…

Lipsirea temporară a reprezentanților Partidului Șor în structurile locale de dreptul de a fi aleși pare o pedeapsă de natură colectivă și disproporționată (e și punctul de vedere al lui Alexandru Tănase, ex-președintele CC), dar contestarea acesteia la Curtea Constituțională ar putea să dureze până după alegerile generale locale din această toamnă. Așa că sfidătorul, lăudărosul oligarh fugar, care folosește miliardul furat din sistemul bancar pentru a recuceri puterea în Republica Moldova, e pe cale de a eșua, în ciuda ajutorului pe care i-l acordă cu discreție ceilalți oligarhi fugari – Plahotniuc și Platon –și, firește, Rusia, menționează Negru.

Vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi face apel la OSCE să se implice în investigarea omorului activistului civic din stânga Nistrului, Oleg Horjan

Mihail Popșoi a avut joi, 3 august, o întrevedere cu Ambasadorul Thomas Mayr-Harting, reprezentantul special al Președintelui în exercițiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, aflat într-o vizită în Republica Moldova. La discuții a participat și Ambasadoarea Kelly Keiderling, șefa Misiunii OSCE în Moldova, anunță Parlamentul.

Oficialii au avut un schimb de opinii despre evoluțiile înregistrate în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, în contextul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și necesitatea continuării dialogului cu partenerii internaționali implicați în proces pentru a menține situația calmă și a preveni eventualele escaladări. „Suntem deschiși pentru dialog și pledăm în continuare pentru soluționarea pașnică a conflictului”, a spus Vicepreședintele Parlamentului.

Discuțiile au vizat și subiectul referitor la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, în special  cazul de omor al cetățeanului Republicii Moldova Oleg Horjan. Vicepreședintele Parlamentului a menționat că au fost organizate audieri parlamentare la acest subiect, autoritățile responsabile prezentând informațiile relevante pe care le dețin. În context, Mihail Popșoi a făcut apel la partenerii externi să se implice în investigarea tuturor circumstanțelor omorului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
16,07
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:2,57 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău