De la 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului va fi crește cu peste nouă mii de lei

  • 21 Decembrie 2023 13:34
De la 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului va fi crește cu peste nouă mii de lei

De la 1 ianuarie 2024, indemnizația unică la nașterea copilului va fi crește cu peste nouă mii de lei și va ajunge la 20 000 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi, 21 decembrie, de Guvern, transmite Radio Chișinău.

Astfel, anul viitor, peste 33 de mii de copii vor beneficia de indemnizație unică la nașterea copilului, a declarat în cadrul ședinței Guvernului Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit ministrului, în 2024 va crește calitatea prestațiilor sociale și vor fi eliminate procedurile birocratice pentru familiile cu copii.

Aceste familii vor beneficia și de o plată lunară în valoare de 1.000 de lei pentru primele 24 de luni a copilului, indemnizație care se stabilește în baza contribuțiilor individuale ale persoanelor asigurate. Toate aceste prestații și plăți vor fi stabilite din oficiu de către Casa Națională de Asigurări Sociale, fără a fi nevoie ca părinții să depună solicitări sau oricare alt document. Tot începând cu anul 2024 părinții adoptivi, pentru prima dată vor putea beneficia de trei prestații noi: este vorba de indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilul adoptat și indemnizația pentru creșterea copilului mai mare de 3 ani adoptat. Dincolo de creșterea prestațiilor sociale destinate familiilor cu copii, Guvernul a realizat și va realiza investiții importante în extinderea și îmbunătățirea serviciilor de creșă. „Doar în acest an am reușit să creăm 23 de grupe de creșă noi și să renovăm alte 32, iar prin intermediul reformei RESTART vom tripla numărul de specialiști în protecția copilului”, a declarat Alexei Buzu.         

Prevederile hotărârii se aplică pentru copiii născuți începând cu 1 ianuarie 2024. Ultima majorare în acest sens a fost făcută în decembrie anul trecut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău