De la 1 ianuarie 2016 codul IBAN este obligatoriu pentru clienții băncilor comerciale

  • 14 Decembrie 2015 20:00
De la 1 ianuarie 2016 codul IBAN este obligatoriu pentru clienții băncilor comerciale

Clienții băncilor comerciale din Republica Moldova, atât agenți economici, precum și cetățeni de rând, care vor efectua transferuri bănești în interiorul țării vor fi obligați, de la 1 ianuarie 2016, să folosească codul bancar internațional - IBAN.

Va fi obligatorie indicarea codurilor atât pentru plătitor, cât și pentru beneficiarul plății, inclusiv și pentru transferurile bugetare. Este cea de-a doua etapă a implementării acestui cod, prima vizând doar transferurile internaționale.

Codul IBAN, aferent până la această dată doar transferurilor internaționale, va fi obligatoriu, din 1 ianuarie 2016 și pentru plățile interne. Concomitent, va intra în vigoare și un nou tip de ordin de plată, iar Trezoreria de Stat nu va accepta achitări în baza ordinelor de plată actuale, ci doar a modelului care are inclus codul IBAN.

Potrivit directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chirca, noile prevederi sunt orientate spre minimizarea erorilor, a timpului de procesare a datelor și reducerea costurilor serviciilor de transfer.

”Codul IBAN a fost introdus pentru a facilita efectuarea plăților interbancare. El permite identificarea beneficiarului plății, chiar dacă plătitorul nu specifică niciun alt detaliu cu privire la contul unde trebuie sa ajungă banii. Nu trebuie însă confundat codul IBAN cu numărul de cont, atribuit intern de bancă. Acest număr de cont este recunoscut doar de către sistemul informatic al băncii respective și nu se utilizează de client pentru a face plăți sau încasări. De exemplu, dacă trebuie sa încasăm o sumă de bani în cont, trebuie întotdeauna comunicat persoanei care face plata doar codul IBAN al contului propriu. Este o etapă superioară la ceea ce există astăzi”, a declarat Roman Chirca.

În scopul adaptării la noua practică, va exista o perioadă de tranziție, în care vor fi acceptate documente de plată referitoare la conturi utilizate în baza noilor coduri, dar și documente ce vizează conturile existente în formula de până acum. Perioada de tranziție nu va fi aplicată însă la efectuarea transferurilor bugetare.

Codul IBAN a fost introdus în Republica Moldova în anul 2013.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău