De ce veniturile bugetului pentru anul 2019 vor fi mai mici. Ce domenii vor aduce cele mai semnificative diminuări (Moldstreet)

  • 01 August 2019 12:05
De ce veniturile bugetului pentru anul 2019 vor fi mai mici. Ce domenii vor aduce cele mai semnificative diminuări (Moldstreet)

În anul 2019 veniturile bugetului de stat vor constitui 40,63 miliarde lei, iar cheltuielile - 46,34 miliarde lei. În consecință deficitul bugetar va constitui 5,7 miliarde lei, a decis Parlamentul, care a aprobat în prima lectură, în ședința plenară din 31 iulie, proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat pentru 2019.

Documentul prevede o diminuare semnificativă a veniturilor planificate - cu peste 1,49 miliarde lei, în timp ce a cheltuielilor - cu 1,33 miliarde lei, respectiv va avea loc o majorare a deficitului aprobat a bugetului de stat cu 164,6 milioane lei, scrie moldstreet.com.

Ministerul Finanțelor a estimat care vor fi domeniile ce vor aduce cele mai semnificative diminuări de venituri.

Cea mai semnificativă reducere este la accize – cu 435,2 milioane lei, dintre care 67,8 milioane lei la mărfurile produse în țară și 362,4 milioane lei la cele din import. Partea leului, circa 95% din reducere revine încasărilor din accizele la produsele din tutun, care se datorează diminuării cu aproape 20% a volumului țigărilor importate sau produse - de la 4 miliarde bucăți la 3,3 miliarde bucăți.

O scădere cu 421,6 milioane lei se va atesta la impozitul pe venitul persoanelor juridice. În special ca urmare a faptului că unele întreprinderi din sectorul energetic au finalizat anul 2018 cu pierderi, respectiv nu vor fi plătitori ai impozitului pe venitul din activitatea de întreprinzător.

Nici-un ban din recuperarea bunurilor infracționale

Alte 419 milioane lei nu vor intra în buget de la recuperarea bunurilor infracționale indisponibilizate prin hotărârea judecătorească definitivă încasate la bugetul de stat.

Potrivit MF încasările de la recuperarea bunurilor infracționale, conform Legii privind Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) și Regulamentului cu privire la evaluarea, administrarea și valorificarea bunurilor infracționale (sechestrate) au fost transferate în contul creanțelor interne a băncilor care se află în proces de lichidare, fiind reflectate ca surse de finanțare a soldului bugetar. 

Circa 400 de milioane lei nu vor fi încasate din contribuțiile ce urmau a fi achitate de companii din domeniul energetic, gazier și petrolier, conform schemei de obligații în domeniul eficienței energetice. Potrivit MF de vină este faptul că Guvernul nu a elaborat și aprobat Metodologia pentru determinarea contribuțiilor conform schemei de obligații în domeniul eficienței energetice pentru Fondul de Eficiență Energetică.

Amenzi mai puține

La fel se estimează că intrarările de granturi externe vor fi cu 314,5 milioane lei mai puține decât s-a estimat.

Cu 157 milioane lei se va diminua și valoarea restituirilor de TVA, iar valoarea amenzilor aplicate de Fisc va fi mai mică cu 110,7 milioane lei decât s-a estimat. 

Bugetul nu va încasa și dobânzi de 120,9 milioane lei, estimate la soldurile mijloacelor financiare la conturile dpozitare bancare. Potrivit MF aceasta este ca urmare a faptului că în 2018 a fost planificată emiterea de VMS în valoare de 1,48 miliarde lei pentru rezerva de lichiditați, dar au fost emise VMS de doar 90 milioane lei.

De asemenea încasările din prestarea de servicii cu plată de către autorități sau instituții bugetare se vor diminua cu 78,4 milioane lei, taxele pentru comerțul exterior cu 56,5 milioane lei, inclusiv taxa vamală cu 50,7 milioane și taxa pentru efectuarea procedurilor vamale – cu 5,8 milioane lei.

Venituri mai mari din TVA și impozite

Pe de altă parte la alte capitole se estimează o creștere a veniturilor, fapt ce va compensa parțial diminuarea încasărilor bugetare din alte domenii.

Astfel se estimează majorări cu circa 300 milioane lei a veniturilor încasate din TVA la mărfurile importate și la mărfurile produse și serviciile prestate pe teritoriul Republicii Moldova.

Cu 140 milioane lei vor crește veniturile din granturile externe, ca urmare a deprecierii leului.

Peste 130 milioane lei se vor încasa suplimentar din impozitul pe venitul persoanelor fizice (reieșind din efectul reformei salariale), aproape 42 milioane lei din dividende și defalcări din profitul net de la cota parte a statului în societăți pe acțiuni și al întreprinderilor de stat, iar 20 de milioane lei din taxa de stat și taxa consulară.

sursa: moldstreet

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău