De ce SFIDEAZĂ Plahotniuc tot mapamondul? „E NEBUN?” (Ziarul Național)
-
14 Ianuarie 2016 10:44
Revista presei din 14 ianuarie 2015
Plahotniuc repropus pentru funcția de prim-ministru, titrează Timpul. Ziarul publică declarația semnată în numele celor 56 de deputați de către Marian Lupu, Violeta Ivanov, Mihai Ghimpu, Ion Bălan, prin care îi cer președintelui din nou să îl desemneze pe Vlad Plahotniuc la funcția de premier, după ce șeful statului a respins candidatura acestuia.
DECIZIE INCREDIBILĂ – așa califică Timpul refuzul președintelui Timofti de nominalizare a lui Plahotniuc la funcția de prim-ministru. Șeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întrunește criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcția de prim-ministru, având în vedere și faptul că în 2013 Parlamentul a exprimat vot de neîncredere lui Vlad Plahotniuc, în calitatea sa de prim-vicepreședinte al Parlamentului, aducându-i-se acuzații de implicare în activități ilegale.
Indiferent de ce se va întâmpla astăzi, noi deja vom ști că Plahotniuc nu este invincibil, scrie Victor Ciobanu în Ziarul Național. ”Bumerangul se întoarce întotdeauna. Suspiciunile de integritate lansate să planeze pe 22 aprilie 2013 s-au întors pe 13 ianuarie 2016 celui care le-a lansat. Plahotniuc nu va mai fi prim-ministru.
Calea de ieșire din impas e cea de mijloc, susține Nicolae Negru în Ziarul Național, să se voteze un premier care să nu aparțină nici PD, nici PLDM, care să formeze un guvern angajat să reformeze sistemul și să scoată statul din captivitatea oligarhică. Un premier și un guvern care să nu depindă de Plahotniuc și să redea măcar un pic de credibilitate guvernării.
De ce SFIDEAZĂ Plahotniuc tot mapamondul? „E NEBUN?” titrează Ziarul Național citându-l pe fostul premier Ion Sturza. „De ce dorește neapărat război acest om? Se întreabă fostul premier, acuzându-l că este autorul matricei oligarhice din țară. Participant activ la furtul miliardului și al schemei de spălare de bani. Beneficiar al schemei din energie, telecomunicații, metal și multe altele.
Adevărul o citează pe Maia Sandu care bănuiește că deputații care au semnat pentru Plahotniuc au fost cel mai probabil șantajați și plătiți cu bani grei ”Nu există o altă explicație logică pentru acești oameni, care cu puțin timp în urmă declarau altceva, acum insistă asupra desemnării lui Plahotniuc … probabil că beneficiile pe care le-au obținut în urma aderării la așa-zisa majoritate sunt atât de mari că nu-i mai interesează cariera politică”, a declarat fostul ministru al Educației, preluată de Adevărul.
În același ziar, Ion Mischevca susține că un Guvern condus de Plahotniuc este mai dezirabil decât transformarea Republicii Moldova într-o gubernie rusească. El face referire la situația din Ucraina.
Republica spartă în cioburi. Oficializarea candidaturii lui Vlad Plahotniuc aruncă Moldova în isterie, comentează Evenimentul Zilei, după ce ”controversatul Vlad Plahotniuc a devenit oficial nominalizarea Partidului Democrat pentru funcția de premier al RM. Toți pașii de după 1 ianuarie 2016 au dus în această direcție - boicotul ședinței de Parlament din 4 ianuarie, în care urma să fie votată candidatura lui Ion Sturza, ruperea a două treimi din fracțiunea PCRM și metamorfozarea bolșevicilor în grupare „social-democrată”, nu au fost decât sunetele trompetelor care anunțau descălecarea celui mai influent om din Moldova în poziția, de acum oficială, de număr 1 al statului. Adăugarea la zestrea voturilor a celor șapte liberal-democrați a consfințit ideea că nu există obstacol de netrecut în politica moldovenească, acolo unde totul se tranzacționează și nimic nu se pierde”, scrie Evenimentul Zilei.
Ziarul de Gardă publică CV-ul lui Vladimir Plahotniuc, candidatul PD la funcția de premier, dar și date despre afacerile, imobilele și scandalurile în care a fost implicat.
De asemenea, aflați de ce Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional prognozează regrese în economia R. Moldova până în 2020. Tot aici găsiți prognozele experților pentru 2016 în domeniul politic, social și cultural.
Ziarul de Gardă mai scrie despre firma familiei șefului Agenției Achiziții Publice, Viorel Moșneaga, care a câștigat, doar în ultimii doi ani, licitații gestionate de instituția de stat, în valoare de aproape 35 de milioane de lei și de ce partenerii de afaceri ai familiei sale au avut succes la licitații, obținând contracte de zeci de milioane de lei.