”De ce pleacă miniștrii atunci când sunt buni?” (Revista presei)

  • 29 Ianuarie 09:21
”De ce pleacă miniștrii atunci când sunt buni?” (Revista presei)

”Cine totuși a câștigat alegerile?” se întreabă astăzi Victor Pelin într-un editorial pentru agenția de presă IPN. ”Evoluțiile post-electorale au demonstrat că în pofida declarațiilor liderilor formațiunilor opoziției intransigente privind delegitimarea PAS, guvernarea a demonstrat că deține destule pârghii pentru a-și ameliora pozițiile. Convocarea forului primarilor de către președintele Maia Sandu a demonstrat că aproximativ 80% din primării își doresc cooperarea cu puterea centrală. Și procesul de alegere a președinților consiliilor raionale a demonstrat că PAS se menține destul de ferm pe poziții, obținând ceea ce nu a avut vreodată – controlul asupra majorității consiliilor raionale (56%), pe care anterior a deținut-o PSRM” susține editorialistul Victor Pelin.

”Din cele relatate putem desprinde și principala concluzie, care se rezumă la faptul că unirea forțelor opoziției intransigente cu scopul debarcării PAS de la guvernare, deși posibilă, este îngreunată de doi factori invocați chiar de liderii acesteia: 1) păcatul trădării și 2) principialitatea în raport cu limba română”.

Există soluții pentru depășirea blocajului – comiterea altor acte de trădare în probleme principiale, fie în favoarea sau defavoarea așa numitei limbi moldovenești, concluzionează editorialistul în articolul publicat de agenția IPN.

”Să fie oare putinismul o infecție colectivă?” este titlul editorialului satiră din Ziarul Național, semnat de Ion Buraga.

”Stau și mă gândesc ce înseamnă să fii rus putinist? Ce e cu rușii care gândesc că războiul început de Putin împotriva Ucrainei, distrugerea orașelor și satelor ucrainene, omorârea a mii de ucraineni este o binefacere pentru poporul frățesc și că oricine se opune „spețoperației” militare e dușmanul Rusiei?

O fi fost supuși rușii unui experiment psiho-medical? O fi mâncat, o fi băut, o fi fumat ceva? Căci isteria și psihoza războinică rusă nu slăbește. De acum înainte, cetățenii care se vor pronunța pentru pace nu numai că vor fi condamnați la 15 ani de închisoare, lor li se vor confisca locuința și alte bunuri, au decis deputații Dumei de Stat.

Să fie rușii purtători ai unei infecții colective care le ia rațiunea? Astfel s-ar explica și răspândirea putinismului prin Europa...

O fi o nouă pandemie, de ce dar tace Organizația Mondială a Sănătății?”

”De ce pleacă miniștrii atunci când sunt buni?” este întrebarea adresată de directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu,  în ultimul său editorial, cu referire la demisia ministrului de Externe, Nicu Popescu.

”Într-un sistem funcțional, nu ar trebui să existe cazul unor oameni de neînlocuit. Dar Moldova are totuși o mare problemă: o nevoie acută de oameni din categoria celor de neînlocuit, de genul buni profesioniști, cu viziune și rezistenți la tot spectrul de provocări ale lumii ruse” susține autoarea.

”Atunci când Nicu a prezentat prima declarație de venituri la intrarea în funcție, a cam existat o rumoare în spațiul public privind decalajul salarial al funcțiilor precedente și al celei actuale. Bine că a făcut economii, i-au prins bine în această funcție

An de an, și președinta Sandu prezintă declarația de avere. Economiile frumoase pe care le avea când  a revenit de la fostul loc de muncă din SUA, de la Banca Mondială, au tot fost subiect de discuții publice. Dar în câțiva ani economiile s-au topit. A rămas la apartamentul mic și salariul modest de la președinție.

”[…]ca și societate, fie că acceptăm că o parte din oameni pot servi doar pentru o perioadă restrânsă cauza comună sau poate e nevoie de ajustări pentru ca aceștia să poată servi mai mult, fie trebuie să acceptăm că la marginea Europei la care ne aflăm așa va fi mereu- întregul editorial în Ziarul de Gardă.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău