De ce în Republica Moldova crește numărul bolnavilor de TBC
-
24 Martie 2015 14:49
Astăzi este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei.
Republica Moldova continuă să fie printre primele în topul țărilor din Europa cu o incidență mare a tuberculozei, iar cauzele principale sunt legate de faptul că bolnavii se adresează târziu la medic, iar mulți dintre ei nu își duc până la sfârșit tratamentul. Astfel, anul trecut au fost înregistrate peste 4000 de cazuri noi de tuberculoză, dintre care un sfert – cu forme rezistente la medicamente, mai dificil de tratat.
Numărul bolnavilor de tuberculoză ar putea fi mai mare decât cel pe care îl arată statistica oficială, pentru că nu toți cei care au simptomele tuberculozei, printre care tusea care ține mai mult de 3 săptămâni, se adresează medicilor, a menționat directorul spitalului Municipal de Ftizio-pneumologie, Maria Cetulean.
Noi, într-adevăr, suntem poate și săraci, dar noi nu avem cultura sănătății. Populația noastră nu se adresează sau, chiar dacă se simte rău, el nu se duce la medic. Crede că e din cauza ca fumează, ori a băut un pahar, ori a răcit, are o infecție virotică, care o să treacă. Și atunci când se adresează, este prea târziu, a declarat Maria Cetulean.
Totodată, tratamentul de lungă durată îi determină pe mulți bolnavi să abandoneze medicația, iar în consecință, apar cazurile multidrog-rezistente de tuberculoză, care se tratează mai dificil, a subliniat șeful secției științifice din cadrul Institutului de Ftizio-pneumologie ”Chiril Draganiuc”, Dumitru Sain.
”Pentru bolnavul cu tuberculoză clasică, e destul tratamentul de 6-8 luni, dar pentru tuberculoza multidrog-rezistentă, trebuie să fie tratate 18-24 de luni. Cei care întrerup tratamentul și se tratează din nou se tratează încă mai mult”, a spus Dumitru Sain.
Astfel, incidența tuberculozei rămâne mare în Republica Moldova, care se situează printre primele în Europa, după numărul de îmbolnăviri, a remarcat profesorul Constatin Iavorschi, specialist principal în ftizio-pneumologie la Ministerul Sănătății.
”Suntem o țară din cele mai avansate cu tuberculoză, din 18 țări din Europa avansate cu tuberculoză. Suntem pe locul al patrulea, dar vreau să vă spun că Europa, practic, nu are tuberculoză. De exemplu, în Germania, Franța, Norvegia incidența e foarte mică. Sunt 5-6 bolnavi de tuberculoză la 100 de mii de persoane”, a mai declarat Constatin Iavorschi.
În total, în Republica Moldova sunt peste 6.500 de bolnavi de tuberculoză, cu o incidență de peste 90 de îmbolnăviri la 100 de mii de persoane. Specialiștii recomandă adresarea cât mai rapidă la medic, la primele simptome ale maladiei: tuse cu care durează mai mult de 3 săptămâni, febră, respirație dificilă, oboseală, lipsa poftei de mâncare și scăderea în greutate sau transpirații nocturne. Tratamentul bolnavilor de TBC este asigurat integral de stat.