De ce Gorbunțov nu a fost arestat? (Revista presei)

  • 11 Decembrie 2017 10:14
De ce Gorbunțov nu a fost arestat? (Revista presei)

Revista presei din 11 decembrie 2017

Este sau nu proiectul de buget de stat pentru 2018 unul electoral? – un subiect analizat de portalul Mold-street. Experții constată o tendință îngrijorătoare de diminuare a ponderii cheltuielilor Bugetelor Unităților Administrativ Teritoriale, de la circa 25% în 2015 la 22,3% în 2018. Această tendință sugerează faptul că strategia de descentralizare se realizează tardiv. De asemenea, sporirea ponderii Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat (BASS) pe fundalul creșterii rapide a transferurilor de la Bugetul de Stat ridică mai multe semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat.

Portalul economic Mold-street mai relevă „Cum deputaţii au lăsat pensionarii și invalizii fără scutiri la impozitul pe imobil”. Politica bugetar-fiscală fiind unul din cele mai complexe documente cu impact semnificativ asupra companiilor și populației, de multe ori modificările aduse, fie prin lobarea unor interese sau urmare a unor omisiuni şi calcule greșite, pot provoca efecte negative asupra unor categorii de contribuabili. Este și cazul unei modificări în politica bugetar-fiscală pentru anul 2017 prin care mai multe categorii de cetățeni din pături social-vulnerabile, precum pensionari sau invalizi au fost privaţi de dreptul la scutiri la impozitul pe bunurile imobiliare”, scrie Mold-street.md.

Tribuna.md scrie despre „trei paşi pe care trebuie să-i facă PAS și PDA”, după ce au decis că vor participa la următoarele alegeri parlamentare în comun. Potrivit autorului, primul pas pe care trebuie să-l facă cele două partide este să vadă în ce măsură sau în ce formă pot ajunge la un compromis cu PLDM şi a obţine acces la apreciabilul potenţial pe care-l are acest partid. Chiar dacă rating-ul şi poziţiile PLDM au avut de suferit serios în ultimii ani, acest partid continuă să aibă o bună prezenţă în anumite teritorii, amintește publicația. Al doilea pas pe care trebuie să-l facă cele două partide ar fi să identifice mesaje şi filiere atractive pentru electoratul unionist, care, potrivit unor calcule depăşeşte peste 20% din electoratul total din RM. Iar al treilea pas pe care ar trebui să-l facă cele două partide, continuă Tribuna, este să atragă în tabăra lor personalităţi marcante din societatea civilă.

În ziarul Timpul, jurnalistul Pavel Păduraru se întreabă „de ce Gorbunțov nu a fost arestat? După ce săptămâna trecută a apărut la Chișinău „bancherul negru” al Federației Ruse, Gherman Gorbunțov, să dea depoziții în dosarul în care Renato Usatîi este acuzat că i-ar fi comandat lui Vitalie Proca să-l ucidă, ziarul amintește că în 2012, când Gorbunțov a fugit din R. Moldova, contra sa erau intentate mai multe cauze penale atât la noi, cât și în Rusia. În mod logic, Gorbunțov ar fi trebuit să fie nebun ca să vină în R. Moldova. Și dacă a venit, de ce nu a fost arestat? – se întreabă Timpul. În acest context, autorul deplânge faptul că În R. Moldova, au devenit într-adevăr fleacuri situațiile în care cele mai înalte și serioase instituții ale statului fac abstracție de lege în scopuri dubioase, pe care noi, muritorii simpli, am putea doar să le presupunem. De exemplu, unul din fleacuri constă în faptul că socialiștii lui Dodon se bucură de imunitate absolută în fața instituţiilor de drept, iar Șor se află la libertate și Filat e la răcoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chişinău
32 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:35 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
13 °C
Dum
14 °C
Lun
18 °C
Mar
21 °C
Mie
20 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău