De ce firmele care vând țigări lângă școli, încălcând legea, câștigă în instanțe. „Ne-am pomenit ostaticii unor agenți economici”

  • 25 Noiembrie 2019 08:30
De ce firmele care vând țigări lângă școli, încălcând legea, câștigă în instanțe. „Ne-am pomenit ostaticii unor agenți economici”

Aproape 170 de cazuri de comercializare a produselor din tutun în preajma instituțiilor de învățământ au fost înregistrate în Rep. Moldova de la începutul anului. Potrivit poliției, în instanțele de judecată, firmele care vând țigări obțin, însă, câștig de cauză deoarece agenții constatatori nu pot demonstra că distanța de 200 de metri nu a fost respectată.

Problema a fost discutată în cadrul ședinței Consiliului Național Coordonator în domeniul Controlului Tutunului. Relatează Aliona Savca.

Potrivit șefului adjunct al Direcției Generale Securitate Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Veaceslav Balan, din cauza legislației imperfecte, agenții constatatori nu pot dovedi în instanța de judecată că unii comercianți încalcă legea atunci când vând produse din tutun la o distanța mai mică de 200 de metri de la instituțiile de învățământ.

Din acele două milioane 204 mii de lei amenzi aplicate, au fost achitate doar 4775 de lei. Se datorează faptului că majoritatea agenților economici contestă în instanța de judecată aceste procese verbale pentru că, într-adevăr, este foarte dificil să fie documentate. Este dificil de a stabili distanța de 200 de metri. Iarăși, nu este prevăzut expres în legislație care este modalitatea și cine efectuează această măsurare a distanței de 200 de metri”, a afirmat Veaceslav Balan.

Veaceslav Bălan a precizat că doar în municipiul Chișinău sunt 262 de agenți economici care nu s-au conformat noilor prevederi și continuă să activeze. Cu aceeași problemă se confruntă și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit directorului adjunct, Vasile Guștiuc,  agenții economici atacă în instanța de judecată hotărârile emise de instituție prin care se interzice comercializarea produselor din tutun în gheretele cu o suprafață mai mică de 20 de m2 și obțin câștig de cauză.

Situația este că ne-am pomenit ostatici, serviciile de stat, serviciile de control, unor agenți economici care practică activitatea de întreprinzător și flagrant încalcă, după mine, prevederile legislației”, a declarat Vasile Guștiuc.

Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a invocat și problema insuficienței de personal. Din această cauză rar se efectuează controale.

Astăzi noi dispunem de un efectiv de 50% din numărul total al statelor de personal care sunt cu funcții de inspectori, completate cu persoane fizice la nivel de țară. În municipiul Chișinău situația e și mai gravă, catastrofală chiar. Din 39 de unități aprobate, activează doar 12 specialiști. Ținând cont de legea 131 care prevede că în control trebuie să meargă nu mai puțin de doi inspectori, deci, cei 12 sunt șase echipe care trebuie să desfășoare activitate”, a mai spus Guștiuc. 

Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova peste 25 la sută dintre cetățeni sunt fumători, inclusiv 43,6% - bărbați și 5,6% - femei. Vârsta medie la care persoanele încep să fumeze este 17 ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău