De ce apa râului Bâc și-a schimbat culoarea

  • 15 Aprilie 2020 18:00
De ce apa râului Bâc și-a schimbat culoarea

Schimbarea temporară a culorii apei râului Bâc a fost cauzată de drenarea agentului termic colorat cu fluoresceină, care a ajuns în râu.

Fluoresceina este un praf de culoare cărămizie, care devine verde în urma interacțiunii cu apă. Întrucât este o substanță biodegradabilă, aceasta se descompune în câteva zile, precizează Termoelectrica într-un comunicat de presă, transmite IPN.

Furnizorul menționează că utilizează acest colorant în calitate de indicator pentru depistarea posibilelor scurgeri de agent termic. Pe 14 aprilie, echipele de intervenție ale întreprinderii au reabilitat un tronson avariat de rețea termică din regiunea străzii Calea Moșilor. Astăzi, la fața locului au mers reprezentanții Agenției de Mediu, însoțiți de reprezentați ai instituției, pentru prelevarea de probe pentru a stabili dacă substanța de culoare verde devărsată în Bâc este sau nu toxică pentru mediu. Rezultatele probelor prelevate vor fi făcute publice peste 5-6 zile.

Termoelectrica menționează că astfel de deversări de agent termic nu reprezintă o contravenție, deoarece respectă și corespund normativelor stabilite de Regulamentul privind cerințele de colectare, epurare și deversare a apelor uzate în sistemele de canalizare și/sau în emisare pentru localitățile urbane și rurale.

Anterior, Inspectorul Ecologic de Stat a colectat mai multe probe ale apei revărsate din rețelele termice ale Termoelectrica, care au fost supuse analizelor chimice de laborator. Rezultatele analizelor au demonstrat lipsa substanțelor toxice, se mai spune în comunicat.

Termoelectrica a venit cu aceste precizări în urma imaginilor apărute pe rețelele de socializare în care este surprins momentul unde apa din râul Bâc este colorată în verde.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău