De ce a pierdut Zinaida Greceanîi Chișinăul? (Nicolae Negru)

  • 30 Iunie 2015 09:50
De ce a pierdut Zinaida Greceanîi Chișinăul? (Nicolae Negru)

Revista presei din 30 iunie 2015

Chișinăuenii au demonstrat încă o dată că nu sunt dispuși să cedeze capitala unui candidat anti-european, subliniază Nicolae Negru în Ziarul Național. Miza lui Dorin Chirtoacă pe votul geopolitic a fost corectă, în opinia edotorialistului. Rezultatul său e chiar mai bun decât în 2011, când diferența de voturi dintre el și Dodon a constituit aptoximativ  4 mii de voturi. Acum, diferența dintre el și Greceanîi e de aproape 22 de mii de voturi. Greceanîi a pierdut nu pentru că a candidat din partea socialiștilor, ci pentru că este „reprezentanta lui Putin” la Chișinău, opinează Nicolae Negru. 

Comentând, în Evenimentul Zilei,  turul 2 al alegerilor locale din Republica Moldova, fostul consilier prezidențial de la București Iulian Chifu, observă că această confruntare, altfel una de relevanță locală, s-a transformat imediat într-una geopolitică prin încărcătura simbolică a confruntării între Dorin Chirtoacă, reprezentantul Partidului Liberal, și Zinaida Greceanîi, fost premier comunist, pro-rusă, din partea PSRM. Iulian Chifu scrie că dacă mergem în spatele marșului triumfal și al mândriei că România a învins Rusia la Chișinău, putem trage concluzia că voturile sunt împărțite, dar validează clar opțiunea pro-europeană, adunând aici opțiunile partidelor pro-europene din alianța minoritară cu cele ale partidelor pro-europene sau pro-românești de opoziție.

După Vasile Gârneț de la Ziarul Național, dacă Chișinăul ar fi căzut în mâna socialiștilor, Putin obținea o victorie certă, o răsturnare politică în Moldova fără o intervenție militară, prin așa-zisul soft power rusesc, uzând instrumentele democratice, adică prin alegeri. Nu-i va fi ușor lui Dorin Chirtoacă, dar schimbarea trebuie să înceapă de undeva. Chișinăul, municipalitatea capitalei pot fi terenul de încercare al unei noi mentalități politice – democratice, responsabile, evoluate -, pe care o vrem întronată și la nivel central în Republica Moldova, conchide Vasile Gârneț.

În Adevărul,  George Damian  observă că  victoria partidelor proeuropene din Republica Moldova este cu atât mai spectaculoasă cu cât acestea au mers separat în alegeri și în multe situații au intrat în clinciuri dure, cu lovituri sub centură, scrie George Damian în Adevărul. Și chiar și așa, vechii și noii clienți ai Moscovei nu au reușit să își asigure majoritatea. Au pierdut la limită, dar au pierdut. Asta spune multe despre dorința cetățenilor Republicii Moldova de a reteza cordonul ombilical cu trecutul sovietic, concluzionează publicistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău