De astăzi, comunitatea de basarabeni din Diaspora este doar la un click distanță

  • 20 Decembrie 2020 19:59
De astăzi, comunitatea de basarabeni din Diaspora este doar la un click distanță

Mai mult ca niciodată, comunitatea de basarabeni din Diaspora este doar la un click distanță.

Astăzi a fost lansată pagina web http://diasporaconnect.md care are rolul de a crea o legătură mai puternică între cei plecați în străinătate și cei rămași acasă. Scopul principal al platformei este de a ajuta persoanele sau instituțiile să identifice oameni din diaspora care sunt gata să se implice în fel de fel de proiecte de succes.

Inițiatorii proiectului spun că ideea a venit după ce au văzut o platformă similară în România. Au creat și ei pentru comunitatea Republicii Moldova din străinătate un instrument modern, prietenos și ușor de folosit.

VICTORIA CĂPĂTICI, coordonator proiect: „Noi ne-am propus o platfomă care e utilă pentru oamenii din diaspora care se pot înregistra, își pot promova experiența, activitatea profesională sau serviciile. Să poată să facă schimb de bune practici sau iniția proiecte comune.”

Unul dintre obiectivele platformei Diaspora Connect este identificarea și atragerea persoanelor din străinătate în diferite inițiative, afaceri, proiecte, campanii sau orice alte acțiuni. Se va pune mare preț pe experiența și cunoștințele acumulate în străinătate.”

ALEXANDRU CHICU, reprezentant Asociația Obștească Fortius: „De exemplu, ne dorim să știm toți coordonatorii de proiect care au experiență în marketing și vânzări din România și Italia pentru a-i chema să colaboreze într-un proiect sau orice ne dorim noi. Putem să punem aceste filtre și să obținem foarte rapid o listă de persoane.”

Pe platformă există rubrica "Întrebări" acolo unde persoanele care sunt înregistrate pe site vor putea cere ajutor. Și pentru că de cele mai multe ori întrebările cetățenilor sunt legate de problemele de ședere într-o țară străină, pentru a formula răspunsurile vor fi implicate și autoritățile consulare.

SERGIU ODAINIC, șef Direcția Afaceri Consulare, Ministerul de Externe: „Desigur că misiunile diplomatice ar putea urmări aceste întrebări ca să vadă situația cetățenilor și în mod corespunzător să ia atitudine atât în dialog cu cetățenii, cât și cu autoritățile statelor de reședință în care acestea apar și au nevoie de identificarea unor soluții.”

După lansarea platformei, aceasta va fi promovată în mediul online dar și în comunitățile de basarabeni, pentru ca aceștia să se înregistreze pe pagina web. Cetățenii Republicii Moldova, care sunt stabiliți de mulți ani peste hotare, se bucură de idee și de această nouă oportunitate.

VICTOR GUZUN, ex-ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Practici sunt foarte multe și categoric potențial diasporei de a veni cu astfel de practici în Republica Moldova este unul diminuat și această platformă poate din un mecanism extrem de bun.”

DORINA BALTAG, basarabeancă stabilită în Olanda: „Noi ne propunem să devenim ambasadori și să popularizăm, dar nu doar. Trebuie să existe oportunitatea să avem o dinamică atunci când am un proiect, o idee, o soluție sau doar să o dezbat vreau să am oportunitatea nu să dau întrebarea, dar să lansez o propunere.”

Site-ul http://Diasporaconnect.md a fost creat de către Asociația Neguvernamentală Fortius cu sprijinul Fundației Konrad Adenauer.

Sursa: TVR MOLODVA

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău