De astăzi, băncile sunt obligate să execute decizia BNM
-
08 Septembrie 2015 13:53
Începând de astăzi, băncile comerciale trebuie să majoreze rata rezervelor obligatorii în urma unei decizii a Băncii Naționale.
Ca efecte de scurtă durată, experții punctează o posibilă stabilitate pe piața valutară în urma acestei decizii, care însă nu va putea opri tendința de depreciere a monedei naționale. Mai mult, din cauza că vor fi nevoite în permanență să mențină norma de lichiditate, băncile comerciale se vor confrunta cu o scădere pronunțată a profiturilor, fapt ce se va răsfrânge asupra costului mare la credite și servicii.
Decizia Băncii Naționale a Moldovei care impune băncile comerciale să-și majoreze rata rezervelor obligatorii este comentată în contradictorii de experți. Astfel, potrivit directorului Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă, nevoia de a se conforma noilor prevederi ar tăia masiv din veniturile băncilor, lucru ce se va răsfrânge asupra volumului și calității creditelor, dar și a economiei Republicii Moldova în ansamblu.
”Costurile de atragere a depozitelor pentru Băncile Comerciale sunt în continuă creștere, din suma atrasă de 1 000 de lei, băncile vor fi nevoite să păstreze 350 lei la conturile de rezervă obligatorie a BNM. Pe fundalul creșterii ratei rezervei obligatorii, băncile comerciale se vor pomeni într-o situație dificilă. Se vor micșora volumele de credite, lucru ce se va răsfrânge negativ asupra economiei în ansamblu”, a declarat Roman Chircă.
Totuși, experții prognozează pe termen scurt o posibilă stabilitate pe piață valutară, o apreciere a monedei naționale față de principalele valute de referință, chiar dacă pe termen lung, leul va continua să se deprecieze.
”Ca și efecte de scurtă durată sunt probabile o posibilă stabilitate pe piață valutară, la fel o posibila apreciere a monedei naționale cu 10-15 bani față de principalele valute de referință. Pe o perioada mai lunga de timp deprecierea monedei naționale va continua. Din cauza că din suma atrasă de 1 000 de lei băncile vor fi nevoite să păstreze 350 lei la conturile de rezervă obligatorie a BNM, acestea se vor pomeni într-o situație dificilă. Din cauza că norma de lichiditate trebuie să fie menținută, profiturile băncilor vor fi în scădere, a declarat analistul economic, Sveatoslav Mihalache.
De notat că odată cu aprobarea noilor cote ale rezervelor obligatorii suma transferată de către băncile comerciale Băncii Naționale ale Moldovei va fi de peste 1,2 miliarde de lei.