Alexandru Postică: ”Suntem martori la mai multe acțiuni prin care Federația Rusă în mod deschis susține separatismul în R.Moldova”
-
04 Iunie 2019 12:31
Regiunea transnistreană e recunoscută, de multă vreme, în mod neoficial, în Federația Rusă, ca o entitate suverană, independentă de Republica Moldova. De această părere sunt unii experți în problema transnistreană, după ce procuratura generală de la Moscova a calificat într-un document oficial, regiunea transnistreană drept „stat suveran”.
Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău nu au reacționat, deocamdată, la formulările cuprinse în documentul procuraturii ruse, relatează Radio Chișinău.
Într-un răspuns la un dosar reprezentat de către Asociația Promo-LEX, procuratura de la Moscova numește regiunea transnistreană drept „stat suveran”. Reprezentanții asociației observă o schimbare a situației, întrucât până acum autoritățile ruse subliniau faptul că Federația Rusă respectă integritatea teritorială și suveranitatea Rep. Moldova. Directorul de programe al Promo-LEX, Alexandru Postică.
”Primirea unui răspuns de acest gen, prin care procuratura generală a Federației Ruse, prin intermediul secției sale, constată că, de fapt, așa-numita republică moldovenească transnistreană ar dispune de suveranitate, ar putea evident fi o problemă, o eroare, însă acest răspuns a fost semnat de un procuror din cadrul secției principale relații de drept internațional și comisii rogatorii. Prin urmare nu este vorba despre un procuror obișnuit, ci un procuror din cadrul unei secții, care ar trebui să cunoască prevederile dreptului internațional și care stat a fot recunoscut independent și suveran. Suntem martori la mai multe acțiuni prin care Federația Rusă în mod deschis susține separatismul în Republica Moldova prin mai multe căi”, a spus Alexandru Postică.
Expertul Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificate de Control, consideră că prin această formulare, Moscova a spus, ceea ce crede, în mod neoficial despre regiunea transnistreană.
”Răspunsul procuraturii din Moscova la apelul Promo-LEX, înseamnă, în opinia mea un singur lucru: în Federația Rusă, neoficial, demult regiunea transnistreană e recunoscută ca un stat suveran și independent de Republica Moldova. Opinia aceasta circulă în toate instituțiile statale ale Federației Ruse, dar din mai multe considerente ea nu devine oficială. Răspunsul procuraturii demonstrează o dată în plus că în instanțe oficiale circulă părerea că aceste teritoriu e suveran și din greșeală, probabil din grabă, oficialul care a răspuns Promo-LEX în loc să se conducă de punctul de vedere oficial a utilizat părere neoficială care circulă prin Federația Rusă. Altfel spus, ei și-au dat arama pe față”, a menționat Ion Leahu.
Deocamdată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău și Biroul Politici de Reintegrare, nu au oferit reacții la acest subiect.