Daunele provocate de ploile torețiale, discutate la Guvern

  • 01 Iunie 2016 19:06
Daunele provocate de ploile torețiale, discutate la Guvern

Ploile torențiale din noaptea trecută au provocat inundații și distrugeri în Chișinău și în mai multe localități din țară.

40 de sate din raioanele Hâncești, Cantemir, Ialoveni și Basarabeasca au fost afectate de ape. Peste 30 de gospodării au fost inundate. Din cauza apelor a cedat digul unui lac de acumulare. Consecințele și măsurile de lichidare a acestora au fost discutate astăzi în cadrul unei ședințe comune a Cabinetului de Miniștri cu reprezentanții Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale.

Potrivit raportorilor cele mai afectate au fost municipiul Chișinău și raioanele Hâncești, Cantemir, Ialoveni și Basarabeasca. La Hâncești 30 de gospodării au fost înnămolite, 14 case fiind încă sub un strat de apă. Un dig de protecție al unui bazin acvatic din apropierea localității Iargara, raionul Leova, a cedat, după ce apa a trecut peste baraj și a cauzat o breșă în corpul acestuia. Peste 200 de localități riscau să ajungă sub ape.Mai multe localități din țară au rămas parțial fără curent electric, fiind reconectate abia în prima parte a zilei de astăzi.

Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan, a declarat că în prezent sute de colaboratori ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale participă la lichidarea consecințelor, autoritățile de la Chișinău fiind în legătură permanentă cu cele de la Kiev și București pentru a reacționa rapid în caz de necesitate.

În același timp, ministrul mediului, Valeriu Munteanu a menționat că în cazul în care vor mai cădea precipitații, pericolul inundațiiloreste minimîn momentul de față,din cauza că lacurile și râurile din țară sunt la jumătate din capacitatea lor naturală.

Riscul ploilor torențiale se va menține și în următoarele zile, a menționat șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Mihai Roibu.

Premierul Pavel Filip a cerut rapoarte exacte referitor la consecințele ploilor de noaptea trecută, sugerând celor care vor oferi informație eronată că și-ar putea pierde fotoliile.

Ploaia de aseară a provocat deranjamenteși în capitală. Mai multe străzi au fost inundate, iar zeci de mașini au fost aproape de a fi înghițite de ape. Potrivit unui comunicat al Primăriei Chișinău, au fost doborâți sau au fost parțial afectați de vânt peste 20 de copaci. Mai multe gospodării particulare și unele treceri subterane au fost inundate, iar pe unele străzi s-au format gropi, fiind spălat stratul de asfalt.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău