Datorită suportului UE, peste 150 mii de oameni din UTA Găgăuzia și Taraclia au condiții de viață mai bune

  • 12 Decembrie 2018 18:25
Datorită suportului UE, peste 150 mii de oameni din UTA Găgăuzia și Taraclia au condiții de viață mai bune

Peste 150 mii de oameni din autonomia găgăuză și raionul Taraclia beneficiază de condiții de viață mai bune, în urma implementării programului „Susținerea agriculturii și dezvoltării rurale în UTA Găgăuzia și raionul Taraclia” (SARD), finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD.

Rezultatele au fost prezentate ieri la Comrat, în cadrul evenimentului de încheiere a activității de trei ani a programului SARD, transmite MOLDPRES.

Potrivit PNUD Moldova, în fiecare localitate din cele 40 din UTA Găgăuzia și raionul Taraclia a fost reconstruit cel puțin un obiect de infrastructură socială, au fost lansate sau dezvoltate 63 de întreprinderi mici și mijlocii, creându-se peste 180 de locuri de muncă. Totodată, în regiune au fost create șapte servicii intercomunitare de gestionare a deșeurilor și au fost realizate 105 proiecte de dezvoltare rurală, prin intermediul inițiativei europene LEADER. 

În cadrul evenimentului, Gintautas Baranauskas, șef adjunct al secției operațiuni din cadrul Delegația UE în Republica Moldova, a menționat că „proiectele de succes realizate în cadrul programului SARD vor fi durabile grație angajamentului populației și contribuției financiare importante din partea autorităților publice regionale și locale”.

Ajutorul în valoare de 6,5 milioane de euro acordat de Uniunea Europeană pentru UTA Găgăuzia și raionului Taraclia în perioada 2016-2018 a contribuit la dezvoltarea micului business, reabilitarea infrastructurii sociale, consolidarea capacităților autorităților locale și mobilizarea comunităților din regiune. „Construirea unor societăți prospere necesită mult timp, iar PNUD este gata să susțină în continuare toate părțile interesate în eforturile lor de a îndeplini aspirațiile oamenilor din Moldova, de a avansa prioritățile naționale și de a realiza Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”, a declarat reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova, Dafina Gercheva.

În cadrul programului SARD, unele sate au obținut acces la surse sigure de apă și la sisteme de canalizare, altele și-au iluminat străzile, iar în restul localităților au fost reabilitate grădinițe, școli, case de cultură, drumuri locale. Totodată, satele și-au unit eforturile pentru ca împreună să scape de gunoi și au dezvoltat șapte servicii intercomunitare de gestionare a deșeurilor.

Bașcanul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, a specificat că programul SARD a schimbat nu doar condițiile de viață, dar și percepția și atitudinea oamenilor din localități. „Cu ajutorul acestui program, reprezentanții comunităților au identificat problemele locale, au cooperat cu satele vecine pentru rezolvarea lor, implicând locuitorii în procesul de luare a deciziilor și, într-un timp restrâns, au reușit să le rezolve cu succes”, a afirmat Vlah.

„Investiția oferită de UE prin programul SARD reprezintă jumătate din bugetul anual al raionului Taraclia. Parteneriatul strategic dintre UE, PNUD și autoritățile publice regionale și locale s-a materializat în locuri de muncă decente, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, servicii publice de calitate, infrastructură renovată și comunități locale mai puternice. Acum, sudul Moldovei are noi perspective de dezvoltare rurală”, a comunicat președintele raionului Taraclia, Chiril Tatarlî.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău