Dascălii cer majorarea salariilor cu 50%. Autoritățile vor crea o Comisie de negocieri

  • 17 Ianuarie 2017 10:46
Dascălii cer majorarea salariilor cu 50%. Autoritățile vor crea o Comisie de negocieri

Profesorii au ieșit astăzi la o scurtă manifestație de protest, solicitând Guvernului majorarea salariilor cu 50 la sută, dar și alte revendicări legate de cadrele didactice tinere și de pensiile pedagogilor.

 Deocamdată, însă, pedagogii au reușit să obțină numai promisiunea că solicitărilor lor vor fi discutate în cadrul unei comisii de negocieri din care vor face parte reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor din domeniul educației.  

Profesorii cer, în primul rând, majorarea salariilor cu 50 la sută, în condițiile în care un tânăr specialist are un salariu de până la 3000 de lei, iar pedagogii cu un stagiu mai mare pot ajunge la un salariu de 5-6 mii de lei, dar numai dacă depășesc norma de muncă.

Ministrul adjunct al Educației, Elena Cernei, a ieșit în fața protestatarilor și declarat că urmează să fie creată o comisie formată din reprezentanții Guvernului, unde ar urma să își delege reprezentanții și sindicaliștii din educație. Potrivit ei, comisia va examina problema salarizării profesorilor în termen de două luni. O majorarea considerabilă a salariilor, însă, va fi posibilă numai după instituirea unui nou sistem de salarizare, bazat pe performanțe, a mai declarat Elena Cernei.

Președintele Federației Sindicale a Educației și Științei, Dumitru Ivanov, a declarat că până acum nu s-au discutat despre termenii anunțați de vice-ministrul Educației. Totodată, el a subliniat că protestele vor înceta pe perioada negocierilor, dar ar putea fi reluate, dacă nu vor fi satisfăcute cerințele pedagogilor.

Pe lângă majorarea salariilor, profesorii mai cer majorarea indemnizațiilor unice acordate tinerilor specialiști din ramură, până la 50-70 de mii de lei, reducerea normei didactice pentru tinerii specialiști, în primii 3 ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcție, recalcularea anuală, necondiționată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadrați în câmpul muncii și majorarea burselor de studii cu 20 la sută, începând cu 1 ianuarie 2017.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău