Daniela Morari, ambasadoarea R. Moldova la UE: „Josep Borrell a spus în repetate rânduri că conflictul transnistrean nu este un obstacol în agenda noastră de integrare europeană” (AUDIO)

  • 15 Septembrie 2023 13:44
0%
00:00:00
00:00:00

Conflictul transnistrean rămâne o vulnerabilitate pentru Republica Moldova, însă nu este impediment în procesul de integrare la Uniunea Europeană, consideră ambasadoarea țării noastre la Uniunea Europeană, Daniela Morari. În cadrul emisiunii ”Dialog European” de la  Radio Chișinău diplomata a declarațiile privind viitorul european al Rep. Moldova în discursul despre starea Uniunii prezentat de președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen în plenul Parlamentului European. Ea a comunicat că în următoarele luni oficialii de la Chișinău vor continua să promoveze agenda europeană a Republicii Moldova, pentru a convinge fiecare stat membru să susțină lansarea negocierilor de aderare cu UE până la sfârșitul acestui an, transmite Radio Chișinău.

Declarațiile președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen despre extinderea Uniunii Europene, inclusiv prin aderarea Rep. Moldova, pe care le-a făcut în discursul despre starea Uniunii prezentat miercuri în Parlamentul European, sunt vizionare și răspund îngrijorărilor scepticilor, consideră ambasadoarea Daniela Morari. Referințele la Rep. Moldova sunt importante în contextul raportului pe care Comisia Europeană urmează să îl prezinte în octombrie privind progresele înregistrate de țara noastră înaintea deschiderii negocierilor de aderare, mai spune diplomata.

”Discursul președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen a fost foarte vizionar, ambițios curajos cu multă speranță și motivație pentru noi. A fost o referință foarte clara la Rep. Moldova și posibilitatea extinderii Uniunii Europene, posibilă și în contextul tratatelor actuale ale UE, adică a răspuns astfel și la  îngrijorările anumitor sceptici. Aceste mesaje clare, reprezintă un punct de pornire a Comisiei Europene cu apel către Parlamentul și Consiliul European de a susține această propunere”, a declarat Daniela Morari..

Diplomata spune că deși conflictul transnistrean rămâne o vulnerabilitate a Rep. Moldova, oficialii de la Bruxelles au declarat în repetate rânduri că nu reprezintă un impediment în procesul de integrare:

”Și Înaltul Reprezentat  pentru afaceri externe și politică de securitate Josep Borrell s-a referit în repetate rânduri că conflictul transnistrean nu este un obstacol în agenda noastră de integrare europeană, cu toate acestea este o vulnerabilitate. Deci este important să găsim soluții la acest subiect. La fel discutăm cu UE pentru a identifica noi influente și modalități din agenda noastră de integrare europeană care ar fi relevante și inclusive pentru dimensiunea de reintegrare”, a spus Daniela Morari.. 

Potrivit Danielei Morari, vizita viceprim-ministrului pentru reintegrare Oleg Serebrian la Bruxelles, care a participat la reuniunea  Comitetului Politic și de Securitate al Consiliului UE (COPS) și a avut întrevederi cu o serie de oficiali europeni, are loc în contextul unui dialog foarte strâns între Rep. Moldova și Uniunea Europeană pe domeniul securității. Aceste vizite au rolul de a informa direct partenerii europeni despre evoluțiile în acest domeniu, a mai declarat Daniela Morari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:5,66 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
19
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău