GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: Ziua de astăzi este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-și apăra patria, valorile și neamul

  • 24 Octombrie 2019 18:16
GALERIE FOTO | Daniel Ioniță: Ziua de astăzi este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-și apăra patria, valorile și neamul

În localitatea Nemțeni, din raionul Hâncești, a fost reinaugurat astăzi cimitirul de onoare al ostașilor români. Evenimentul a avut loc în contextul acțiunilor dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române.

Cimitirul de onoare al  ostașilor români din localitatea Nemțeni, raionul Hâncești, a fost renovat cu bani oferiți de România și de administrația locală. În acest cimitir își duc somnul de veci 82 de militari români, unii dintre care nu au fost identificați nici până astăzi. În același cimitir sunt înhumați și șapte soldați germani.

Oamenii care au venit  să le aducă un omagiu ostașilor căzuți pe câmpul de luptă își aduc aminte cu groază cum arăta cimitirul în perioada sovietică și spun că au avut grijă de aceste morminte chiar și în vremuri aprige.

 „Țin foarte bine minte cum stăteau aici pe o margine de drum cadavrele germanilor. Cimitirul este aici de mulți ani, doar că nu se prea ținea cont de el. Noi însă ne aminteam tot timpul că aici sunt înmormântați eroi. Când venim la cimitir, de Paștele Blajinilor, ne amintim de sărmanii oameni care au murit pe front. Femeile care au pierdut rude pe front, mereu dau câte ceva de pomană în acest cimitir”, își amintește Maria Golban, de 80 de ani, din Nemțeni.

„Îmi pare bine că românii nu uită eroii țării. Îmi pare bine că ai noștri consăteni nu au uitat de cimitirul eroilor români. În copilărie, am apucat și am văzut cimitirul, arăta bine. Apoi au venit comuniștii și au aruncat toate crucile. Abia prin 1992-1993, un grup de oameni din sat le-au adunat și le-au pus înapoi. Le mulțumesc românilor că au pus cruci noi și le-au scris și numele”, povestește Timofei Bătrânu.

La eveniment a participat și Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță.

„Iată, peste zeci de ani, în cele din urmă, aici la Nemțeni, avem un cimitir reabilitat. Ziua de astăzi este despre respect, despre curaj și patriotism și despre recunoștință. Este despre respectul pe care trebuie să-l acordăm celor care luptă sub arme pentru a-și apăra patria, valorile și neamul. Este despre curaj și patriotism, pentru că întotdeauna un ostaș pune interesele țării deasupra propriilor sale interese. Astăzi am fost alături din România, din R. Moldova, militari și cetățeni de pe cele două maluri ale Prutului pentru a spune că România a fost și este cu R.Moldova în eforturile ei de a se apropia de valorile și standardele Uniunii Europene”, a declarat Daniel Ioniță.

Istoricii remarcă faptul că în localitatea Nemțeni, în timpul celui de-al doilea război mondial s-au desfășurat lupte dure, soldate cu pierderi grele. Odată cu retragerea trupelor române la vest de Prut, în anul 1944, mormintele eroilor români din satul Nemțeni au fost distruse de unitățile militare sovietice, asemenea tuturor cimitirelor de campanie românești de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău