Daniel Ioniță: România are capacități intelectuale și tehnice pentru a construi linii de energie electrică

  • 19 Aprilie 2022 08:24
Daniel Ioniță: România are capacități intelectuale și tehnice pentru a construi linii de energie electrică

Pe final de mandat, ambasadorul României în Republica Moldova a comentat situația creată în jurul construcției liniei de energie electrică Vulcănești – Chișinău, proiect câștigat la limită de o companie din India, în detrimentul unui consorțiu din România. Diplomatul român a refuzat să comenteze rezultatele licitației, însă a dat asigurări că România are capacitățile intelectuale și tehnice pentru a realiza un astfel de proiect. Mai mult, ambasadorul a punctat că România ar fi avut și interesul finalizării la timp a liniei de înaltă tensiune, pentru ca Republica Moldova să-și obțină cât mai curând independența energetică, notează IPN.

Încă în luna noiembrie a anului trecut, compania indiană KEC International a câștigat licitația privind construcția liniei electrice aeriene de 400 kV Vulcănești-Chișinău. La licitație au fost depuse 10 oferte, printre care și un consorțiu din România. Diferența de preț dintre compania câștigătoare din India și consorțiul din România era de 30 de mii de euro, dintr-un contract de 27 de milioane de euro.

„Nu pot să comentez rezultatele unui tender realizat cu sprijinul Băncii Mondiale. Dar cu certitudine pot spune că în România există atât capacitatea intelectuală, mă refer la ingineri, proiectanți, la cei care știu să construiască linii electrice, cât și capacitatea fizică. Și mă refer aici la fabricile de izolatoare, conductoare electrice, de armături, de stâlpi, care să fie în stare să construiască o astfel de linie. Și asta o spun în calitatea mea de fost inginer –energetician. O mică perioadă din viața mea m-am ocupat chiar de construcția liniilor electrice”, a spus Daniel Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Diplomatul român a menționat că România are un interes sporit ca Republica Moldova să-și diversifice sursele de energie electrică pentru a-și reduce cât mai curând dependența de Centrala de la Cuciurgan.

„Consorțiul din România care a participat la licitație, a fost un consorțiu foarte serios și foarte bine pregătit. Dar de ce nu a câștigat licitația, e un aspect pe care n-am cum să-l comentez. Nu doar proximitatea geografică, nu doar expertiza tehnică oferită de România, dar noi mai aveam interesul construirii la termen pentru că doar așa credem că Republica Moldova poate să-și asigure securitatea energetică. Iar România a pledat cu tărie întotdeauna pentru această oportunitate”, a mai spus Daniel Ioniță.

Potrivit contractului, compania indiană are la dispoziție 42 de luni din data semnării contractului să realizeze proiectul. Noua linie de înaltă tensiune ar urma să aibă o lungime de 158 de kilometri.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău