Daniel Ioniță: „Eu cred că pentru Republica Moldova este extrem de important să reia cooperarea sa cu FMI, care este automat condiționată inclusiv de tranșa promisă de UE”

  • 10 Mai 2019 08:19
 Daniel Ioniță:  „Eu cred că pentru Republica Moldova este extrem de important să reia cooperarea sa cu FMI, care este automat condiționată inclusiv de tranșa promisă de UE”

Republica Moldova nu-și poate permite luxul unei instabilități politice prelungite pe o perioadă foarte mare de timp, a declarat Excelența Sa Daniel Ioniță, însă potrivit ambasadorului perioada negocierilor este una firească și foarte necesară pentru clarificare între exponenți partidelor politice. Declarația fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, citata de IPN.

Declarația fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA

Starea aceasta de incertitudine îi pune pe foarte mulți într-o zonă de așteptare. Într-o astfel de perioadă nu  te aștepți nici la investiții economice semnificative, nu te aștepți la gesturi majore pentru avansare diverselor dosare. Eu cred că pentru Republica Moldova este extrem de important să reia cât de curând posibil cooperarea sa cu FMI (Fondul Monetar Internațional), care este automat condiționată inclusiv de tranșa promisă de Uniunea Europeană, deci sunt anumite aspecte care sunt legate,” a declarat Ioniță.

Ambasadorul României în Republica Moldova și-a arătat îngrijorarea și față de alegerile locale care trebuie să aibă loc în această vară. „Pe 14 iunie expiră mandatul aleșilor locali, știu că fără o decizie asumată potrivit Constituție de către Parlament nu poți să organizezi alegerile respective, deci automat pe domeniul respectiv trebuie să vină niște clarificări din partea aleșilor. Deci această instabilitate are și alte consecințe, nu numai la nivelul cetățenilor, dar și la nivelul aleșilor locali, celor care la un moment dat semnează atât salariile profesorilor și educatorilor de la stat, cât și de exemplu contractele de asfaltare a unor drumuri.”

Daniel Ioniță spune că până nu va fi formată o coaliție clară de guvernare proiectele cu partenerii externi nu vor putea avansa.  „De asemenea partenerii externi, multe state mulți donatori  sunt într-o zonă de așteptare, chiar și pentru România. Avem un set consistent de proiecte, avem planuri și disponibilitatea de a avansa în privința unor înțelegeri, dar sunt pe pauză, pentru că nu poți merge la un drum neștiind echipa cu care vei merge mai departe. Noi sperăm că după această situație de negocieri, care este o perioadă firească, foarte necesară de clarificare între exponenți partidelor politice, între cei care au câștigat alegerile respective.”

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău