Daniel Ioniță despre solicitarea retragerii cetățeniei române lui Ion Chicu: Nu poți pedepsi pe cineva pentru opinie

  • 09 Martie 2021 08:11
Daniel Ioniță despre solicitarea retragerii cetățeniei române lui Ion Chicu: Nu poți pedepsi pe cineva pentru opinie

Ambasadorul României în Republica Moldova Daniel Ioniță se arată sceptic în privința solicitării de retragere a cetățeniei române fostului prim-ministru moldovean Ion Chicu, după ce ex-premierul a venit cu critici la adresa statului vecin. Potrivit diplomatului, cetățeania României nu poate fi retrasă în baza expunerii unor opinii personale. Totuși, Daniel Ioniță spune că instanța va fi cea care va decide dacă Ion Chicu rămâne sau nu fără cetățenia României, notează IPN.

În prezent, Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România examinează cererea depusă de fostul deputat de la București, Constantin Condreanu, prin care a fost solicitată retragerea cetățeniei române pentru fostul premier Ion Chicu. La baza solicitării lui Codreanu stau declarațiile dure ale lui Chicu la adresa unui europarlamentar român. Ambasadorul României în Republica Moldova spune că nimeni nu poate fi sancționat pentru opinii personale.

„Au fost audieri recente, situația este analizată de justiția din România, e necesar ca cei care au făcut astfel de solicitări să vină și cu probele concludente. Nu poți să pedepsești pe cineva pentru delict de opinie, pentru că în cazul acesta ar trebui să-i decădem din drepturi pe absolut toți cetățenii români care la un moment dat au criticat România”, a spus în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul de televiziune TV8.

Totuși, diplomatul spune că Autoritatea Națională pentru Cetățenie va fi cea care va lua decizia finală, examinând toate probele prezentate de Constantin Codreanu în defavoarea lui Chicu.

„Noi suntem un stat democratic care respectă dreptul de opinie și dacă România a câștigat ceva în 30 de ani, atunci a câștigat enorm la capitolul libertate. Revoluția din 1989 a pornit având pe buzele tuturor acest cuvânt. Totuși, trebuie să vedem care va fi decizia instanței”, a spus Daniel Ioniță.

În luna mai 2020, europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat Guvernul condus de Ion Chicu, menționând că Executivul nu avansează în vederea implementării reformelor. În replică, Chicu l-a numit pe Mureșan „ratat” și „băiețaș român”. Ulterior, ministerul de Externe de la București a calificat drept inadecvate și lipsite de respect declarațiile lui Chicu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău