Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, despre decizia CCM: Este o formă de respect să cunoști limba statului în care locuiești

  • 22 Ianuarie 2021 08:00
Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, despre decizia CCM: Este o formă de respect să cunoști limba statului în care locuiești

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, califică drept corectă și normală decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității legii ce oferea statut special limbii ruse. Potrivit diplomatului, decizia Înaltei Instanțe este o dovadă în plus că limba română trebuie să fie cunoscută de toți cetățenii care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, informează IPN.

„În declarația de independență, elementul central a fost tocmai aspectul legat de limbă, de cultură, de tradiții, aceste elemente au făcut posibilă separarea de fostul imperiu. Decizia de astăzi tocmai asta recunoaște, faptul că limba de stat în Republica Moldova  trebuie să fie vorbită în egală măsură de absolut toți. Asta nu înseamnă o lipsă de respect față de ceilalți care vorbesc o altă limbă. Nu înseamnă o lipsă de respect față de minoritățile naționale”, a declarat Daniel Ioniță în timpul emisiunii de joi „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În plus, diplomatul a menționat că legea privind funcționarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova venea să divizeze și mai mult societatea pe criteriul identității naționale și cel al limbii vorbite.

„Trebuie să găsești modalitatea de a ține societatea unită, iar elementul de limbă trebuie să fie cel unificator, nu cel care separă. Menținerea acestei legi ar fi însemnat o reîntoarcere în trecut”, a punctat diplomatul român.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea ce oferea statut special limbii ruse. Legea a fost aprobată la finalul sesiunii trecute cu voturile PSRM și deputaților din platforma parlamentară „Pentru Moldova”.  Potrivit documentului, autoritățile Republicii Moldova urmau să asigure condiții optime pentru utilizarea și dezvoltarea limbii ruse ca „limbă de comunicare interetnică". De asemenea, Legea obliga instituțiile de stat să asigure, la solicitare, traducerea din limba română în limba rusă a documentelor și comunicării oficiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău