Daniel Ioniță, Ambasadorul României la Chișinău: Integrarea europeană nu trebuie privită în cheie geopolitică

  • 13 Martie 2017 09:04
Daniel Ioniță, Ambasadorul României la Chișinău: Integrarea europeană nu trebuie privită în cheie geopolitică

În contextul intensificării dezbaterilor politice privind procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, Agenția de presă IPN a apelat la mai mulți ambasadori ai statelor membre ale UE, acreditați la Chișinău, pentru a afla viziunile și recomandările legate de această stare de lucruri, pornind de la experiența propriilor țări în drumul spre UE. Astăzi îl avem ca oaspete pe E.S. Ambasadorul României în Republica Moldova, .

România este un susținător constant și unul din cei mai buni prieteni pe care Republica Moldova îi are în parcursul său european, afirmă Daniel Ioniță. „Susținem acest obiectiv din considerente obiective, bazându-ne pe de o parte pe relațiile speciale care există între România și Republica Moldova, dar și pe experiențele complexe, în esență toate pozitive, pe care România le-a avut ca urmare a parcurgerii etapelor de integrare în structurile europene și euroatlantice”, a subliniat ambasadorul.

Diplomatul român a declarat că integrarea europeană a Republicii Moldova este practic un obiectiv asumat plenar de către România, fiind un obiectiv bazat pe cunoaștere, și unul prin care România urmărește, pe de o parte, o consolidare instituțională și, pe de altă parte, o îmbunătățire a modului în care merg lucrurile în Republica Moldova, astfel încât beneficiile să fie vizibile și să ajungă în buzunarele tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Pentru a parcurge cu succes acest obiectiv însă, este în continuare nevoie de susținerea poate și mai hotărâtă a parcursului de reformă, de o capacitare a interesului tuturor forțelor responsabile din Republica Moldova, pentru a duce mai departe acest obiectiv și este nevoie în continuare de dialog, angajare și responsabilitate pe toate liniile. Atât în ce privește dialogul între autoritățile statului, dar poate cu atât și mai important dialogul între autorități cu cetățenii.

„În cazul României, integrarea noastră în Uniunea Europeană a adus o schimbare semnificativă a nivelului de trai. A contribuit de o manieră decisivă la îmbunătățirea vieții tuturor cetățenilor, a atras după sine investiții străine, a ajutat România să aibă o voce tot mai respectată la nivelul instituțiilor europene și a permis tuturor cetățenilor să beneficieze de multitudinea de programe de finanțare, de fonduri de coeziune, de asistență în diverse domenii”, a menționat Daniel Ioniță.

În momentul de față, potrivit diplomatului, România este o voce importantă în „corul” statelor europene și este susținătoare activă a necesității menținerii coeziunii, solidarității și a acțiunii comune la nivel european, iar și România va fi în continuare unul din statele membre ale Uniunii Europene deosebit de interesate de consolidarea proiectelor europene.

Este nevoie de susținerea în continuare a demersurilor privind parcursul european

Despre ultimele evoluții din Republica Moldova în contextul apropierii de UE, oficialul român a spus că este nevoie de susținerea în continuare a demersurilor și a obiectivelor asumate de Parlamentul moldovean și susținute în mod constant de Guvern, de continuare a parcursului european. Oficialul a precizat că parcursul european nu înseamnă relații proaste cu alte state. 

„Nu trebuie judecat acest parcurs european în cheie geopolitică. Nu-ți interzice nimeni să ai relații bune cu Uniunea Europeană și, în același timp, să ai relații foarte bune cu Federația Rusă. Lucrurile vorbesc în esență de la sine. Anul trecut, Republica Moldova a exportat mărfuri în România într-o valoare mai mare decât toate exporturile Republicii Moldova în întreg spațiul CSI. Despre astfel de realități vorbim”, a remarcat Daniel Ioniță.

Orice criză majoră întărește statele

Întrebat despre cum sunt privite problemele vechi din Republica Moldova pe fundalul celor noi apărute în UE, Daniel Ioniță a spus că trăim într-o lume în continuă mișcare și lumea niciodată nu a beneficiat de perioade lungi de timp în care lucrurile au rămas imobile. Sunt evoluții mereu, unele de natură internă altele de natură externă, suntem confruntați zilnic cu provocări, dar și cu o oportunități. Întotdeauna însă, după orice criză majoră, lucrurile la nivelul Uniunii Europene și al instituțiilor acesteia au ieșit mai întărite și mai puternice, pentru a face față cu bine provocărilor din viitor.

„Aud și citesc cu mirare diverse opinii legate de finalizarea acestui proiect european. Dar, lucrurile, cum spuneam, trebuie văzute într-o evoluție și într-o dinamică pozitivă. Este însă important să depășim aspectele care nu sunt neapărat toate în registrul pozitiv și să înțelegem aceea că la nivelul statelor membre ale UE funcționează foarte bine cele patru libertăți: libertatea de mișcare a persoanelor, a capitalului, a mărfurilor și serviciilor și a ideilor. Funcționează foarte bine mecanismele de cooperare economică, libertățile, posibilități educaționale a cetățenilor, de a călători, de a schimba idei etc. Practic, granițele în interiorul UE au dispărut, ceea ce constatăm că este valabil inclusiv în relația cu Republica Moldova. Cele mai importante granițe sunt de cele mai multe ori cele din mintea noastră. Dacă reușim să depășim propriile complexe sau propriile bariere pe care ni le impunem, atunci cu adevărat putem fi cu toții mult mai liberi și mult mai deschiși către oportunități”, a precizat ambasadorul României la Chișinău.

În aceeași ordine de idei, ambasadorul României a spus că UE este înconjurată de focare majore de instabilitate. Este o criză în evoluție în Ucraina, una în Siria. Sunt conflicte nerezolvate în vecinătatea imediată extinsă a Uniunii Europene. Probleme sunt și în cadrul UE, dar cu toate acestea există o imensă dorință din partea tuturor factorilor responsabili de a rezolva în sens pozitiv toate aceste lucruri. Prin cooperare și dialog toate aceste lucruri vor fi rezolvate.

Entuziasmul integrării europene trebuie menținut cu o mai bună comunicare

Ca entuziasmul apropierii de UE să nu dispară în timpul procesului de integrare, în contextul în care efectele pozitive ale acestui proces se fac resimțite în timp, este nevoie de o mai bună comunicare, susține Daniel Ioniță.

„Cred că s-a comunicat și se comunică relativ puțin pe acest domeniu destul de important. De multe ori cetățenii nu realizează la modul direct că practic unele lucruri se întâmplă și se schimbă tocmai datorită unor contribuții directe din partea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova și din partea României, inclusiv. De multe ori treci pe lângă diverse obiective și ți se pare firesc ca acestea să arate mult mai bine comparativ cum arătau anul trecut, nerealizând că în acel obiectiv statele membre ale UE au investit direct”, a spus Daniel Ioniță, subliniind că nu face o critică nimănui. Cetățenii se raportează în mod direct la propria lor viață și fiecare își dorește să aibă o viață mai bună, dar modul în care se schimbă viața respectivului cetățean reprezintă o indicație semnificativă în ce privește modul în care te raportezi la politicile dezvoltate de autorități, de Guvern, de structurile responsabile.

Apropierea de UE este necesară în primul rând Republicii Moldova

Procesele de apropriere treptată de Uniunea Europeană sunt, în primul rând, necesare pentru Republica Moldova și cetățenii ei, susține ambasadorul României la Chișinău, pentru că este un proces care va face în esență Republica Moldova mai bună în deplinătatea acestui cuvânt. Mai bună în ce privește viața propriilor cetățeni, performanța propriei administrații, mai bună în ceea ce privește modul transparent, corect și judicios în care sunt gestionate treburile țării. Totodată, oficialul și-a exprimat convingerea că Guvernul actual și Parlamentul Republicii Moldova sunt pe deplin convinse de importanța menținerii Republicii Moldova cu fața către Vest, fără însă a neglija celelalte puncte cardinale. Dar e nevoie la un moment dat de menținerea unei direcții strategice ferme, care nu este în folosul nimănui să fie judecată strict  în cheie geopolitică, ci pur și simplu trebuie asumată și conștientizată de către toți, indiferent de etnie, limbă, zonă geografică. „Trebuie să ne uităm și în cifre și ele vor vorbi de la sine”, a concluzionat Daniel Ioniță.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău