Danemarca intenționează să îi găzduiască pe imigranții nedoriți pe o insulă mică, unde se află crematoriul unui centru pentru boli contagioase la animale

  • 04 Decembrie 2018 14:30
Danemarca intenționează să îi găzduiască pe imigranții nedoriți pe o insulă mică, unde se află crematoriul unui centru pentru boli contagioase la animale

Danemarca intenționează să îi găzduiască pe imigranții nedoriți într-un loc extrem de neprimitor - o insulă mică și greu accesibilă, unde se află în prezent laboratoarele, grajdurile și crematoriul unui centru pentru cercetarea bolilor contagioase la animale, a relatat luni cotidianul american New York Times în ediția sa online.

Și pentru ca mesajul să fie și mai clar, unul din cele două feriboturi care asigură transportul spre insulă se numește 'Virus', adaugă publicația.

"Nu sunt doriți în Danemarca, și vor simți acest lucru", a scris pe Facebook ministrul pentru imigrație, Inger Stojberg.

Vineri, guvernul de centru-dreapta și Partidul Popular Danez, de dreapta, au anunțat un acord pentru găzduirea a până la 100 de persoane pe insula Lindholm - străini care au fost condamnați pentru diverse infracțiuni și solicitanți de azil cărora li s-a respins cererea și care nu mai pot fi trimiși înapoi în țările lor de origine.

Cu o suprafață de circa șapte hectare, insula, situată într-un mic golf din Marea Baltică, se află la circa 3,2 kilometri de cea mai apropiată coastă, iar serviciul de feribot funcționează ocazional. Străinii vor fi obligați să se prezinte zilnic la centrul administrativ din insulă, pentru că în caz contrar riscă închisoarea.

"Vom reduce numărul de plecări cu feribotul cât mai mult posibil", a declarat la TV 2 responsabilul pentru imigrație al Partidului Popular Danez, Martin Henriksen. "Îl vom face cât mai dificil și cât mai scump cu putință", a adăugat el.

Conform înțelegerii, circa 115 milioane de dolari vor fi alocate în următorii patru ani pentru centrele de imigranți din insulă, care ar urma să se deschidă în 2021.

Ministrul finanțelor, Kristian Jensen, care a condus negocierile, a spus că insula nu este o închisoare, dar a adăugat că cine este trimis acolo va trebui să și doarmă acolo.

Louise Holck, director executiv adjunct al Institutului Danez pentru Drepturile Omului, a spus că organizația sa va monitoriza "îndeaproape" situația pentru a vedea dacă sunt încălcate obligațiile internaționale asumate de Danemarca.

Acordul a fost semnat ca parte a negocierilor anuale privind bugetul. În fiecare an, Partidul Popular Danez cere restricții asupra imigranților sau refugiaților în schimbul voturilor sale pentru buget.

În Danemarca, la fel ca în multe părți din Europa, valul de imigrație din 2015 și 2016 dinspre Orientul Mijlociu și Africa a dus la dezvoltarea mișcărilor și ideilor populiste, notează New York Times. Guvernul a promis că va împinge legea migrației până la limitele convențiilor internaționale privind drepturile omului.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:67 %
Vint:4,12 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău