Danemarca a votat masiv “Da” la referendumul pentru aderarea țării la politica de securitate și apărare la UE, după 30 de ani de neparticipare

  • 02 Iunie 2022 11:20
Danemarca a votat masiv “Da” la referendumul pentru aderarea țării la politica de securitate și apărare la UE, după 30 de ani de neparticipare

O majoritate covârșitoare a danezilor, aproximativ 67%, a votat miercuri în favoarea aderării la politica de apărare a UE, potrivit numărării a 99% din buletinele de vot, scrie AFP, potrivit Agerpres.

“În seara asta, Danemarca a trimis un semnal important. Aliaților noștri din Europa și NATO și lui Putin. Arătăm că atunci când Putin invadează o țară liberă și amenință stabilitatea în Europa, noi ceilalți ne unim”, a declarat premierul Mette Frederiksen în fața partizanilor săi, conform Deutsche Welle.

“A existat o Europă înainte de 24 februarie, înainte de invazia rusă și este o Europă după”, a adăugat ea.

Rezultatul referendumului desfășurat în Danemarca a fost salutat de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate.

Danezii “au decis să elimine clauza de neparticipare de 30 de ani referitoare la apărarea UE. Aceasta este o decizie istorică, care va permite Danemarcei să participe pe deplin la politica de securitate și apărare comună (PSAC) a UE”, a spus el, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

La două săptămâni după invadarea Ucrainei de către Rusia, Mette Frederiksen a anunțat un acord cu majoritatea partidelor din parlament pentru a supune unui referendum încetarea excepției daneze, precum și importante investiții militare pentru a depăși pragul de 2% din PIB alocat bugetului apărării dorit de NATO.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,63
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,12 m/s
Wed
20
Thu
20
Fri
21
Sat
22
Sun
20
Arhivă Radio Chișinău