Danemarca a înlăturat ultimul obstacol în calea gazoductului Nord Stream 2

  • 30 Octombrie 2019 15:58
Danemarca a înlăturat ultimul obstacol în calea gazoductului Nord Stream 2

Agenția pentru Energie din Danemarca a aprobat miercuri amplasarea gazoductului Nord Stream 2 în apele teritoriale ale Danemarcei, înlăturând practic ultimul obstacol major care stătea în calea finalizării acestui proiect care a divizat Uniunea Europeană, informează Reuters.

Compania care promovează gazoductul Nord Stream 2 a propus mai multe rute posibile pentru amplasarea gazoductului Nord Stream 2 prin apele teritoriale ale Danemarcei, în încercarea de a depăși obiecțiile ridicate de autoritățile de la Copenhaga față de acest proiect.

Într-un comunicat de presă, Agenția pentru Energie din Danemarca a precizat că a acordat consorțiului Nord Stream 2 AG permisiunea de a construi o secțiune de 147 de kilometri din gazoductul Nord Stream 2 în zona de sud-est a insulei daneze Bornholm, din Marea Baltică. Agenția a adăugat că Nord Stream 2 va trebui să aștepte o lună înainte de a putea utiliza autorizația, în conformitate cu legislația daneză, care oferă părților interesate dreptul de a contesta decizia timp de patru săptămâni.

Decizia de miercuri a Agenției pentru Energie din Danemarca este o lovitură pentru administrația președintelui SUA, Donald Trump, care s-a opus vehement proiectului Nord Stream 2 și o victorie pentru Rusia și Germania, care susțin proiectul. Gazoductul Nord Stream 2 este criticat de SUA precum și de mai multe state din Europa de Est, Marea Baltică și Nordul Europei, care se tem că Nord Stream 2 va crește dependența UE de Moscova.

Grupul rus Gazprom a anunțat anterior că a finalizat peste 87% din gazoductul Nord Stream 2 însă, începând din luna aprilie 2017, aștepta ca autoritățile daneze să aprobe amplasarea unor conducte cu o lungime cuprinsă între 147 și 175 de kilometri prin apele teritoriale ale Danemarcei.

La începutul acestei luni, Viktor Zubkov, președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, a anunțat că proiectul Nord Stream 2 a ajuns practic în apele teritoriale daneze.

"Am avea nevoie de patru-cinci săptămâni pentru a-l termina, în cazul în care vom obține aprobarea Danemarcei", a declarat atunci Zubkov.

Gazprom livrează gaze naturale Germaniei printr-o serie de conducte amplasate în Marea Baltică, denumite Nord Stream. În 2015, Gazprom și un grup de companii europene, respectiv E.ON, Wintershall, Shell, OMV și Engie, au semnat un acord pentru realizarea proiectului Nord Stream 2, ce presupune construcția a încă două conducte pe lângă cele două deja existente. Cu o lungime de 1.200 de kilometri, Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania, via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
10,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău