Dan Perciun, despre eventualitatea închiderii unor școli: Va fi o decizie politică a consiliilor raionale

  • 24 Ianuarie 08:34
Dan Perciun, despre eventualitatea închiderii unor școli: Va fi o decizie politică a consiliilor raionale

Decizia Guvernului de a crea 35 de școli model și de a încuraja părinții să-și dea copiii la aceste școli are menirea de a îmbunătăți calitatea studiilor din Republica Moldova. O spune ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, potrivit căruia inițiativa de a investi în școlile model nu presupune că celelalte instituții vor fi abandonate de autorități. Potrivit ministrului, o eventuală decizie de a închide școlile care rămân cu puțini elevi va aparține consiliilor raionale, care sunt entitățile fondatoare ale instituțiilor de învățământ, notează IPN.

Ministrul Educației spune că până în 2025 va fi constituită o rețea de 35 de școli model. Vor fi procurate 70 de autobuze care să ajungă prioritar în școlile din această rețea.

„Continuăm să investim în toate instituțiile de învățământ, dar din punct de vedere al strategiei pe care o avem, ca să asigurăm accesul la educație de calitate și având în vedere că în școlile mici, din mediul rural, șapte din zece copii sunt analfabeți funcționali, de dragul acestor copii, credem că trebuie să le oferim acces la o educație mai bună. Putem face acest lucru punându-le la dispoziție o instituție din proximitate, dotată la standarde europene, autobuz, un stimulent financiar, iar din 2025 vom încerca să le asigurăm și alimentație gratuită”, a spus Dan Perciun în cadrul emisiunii „Rezoomat cu Ileana Pîrgaru” de la RliveTV.

Ministrul admite scenariul că o parte din școlile rurale vor rămâne cu puțini elevi, însă spune că o eventuală decizie privind închiderea acestor instituții va fi luată de consiliile raionale.

„Va depinde de decizia consiliilor raionale, pentru că ele sunt fondatorii școlilor. Au de ales, între a continua să finanțeze acel format sau a reorganiza instituțiile, eventual. Va fi o decizie politică la nivelul consiliilor raionale. Fiecare situație trebuie tratată individual. Dacă vorbim de o instituție de învățământ care are 10 elevi, iar la 5 kilometri distanță este o instituție bună, în care sunt profesori la toate disciplinele, care a fost recent renovată, unde copiii pot vedea o tablă interactivă, unde este tehnică de calcul, eu, în calitate de părinte aș opta ca copiii mei să meargă 5 kilometri cu autobuzul ca să ajungă la acea instituție de învățământ, decât să învețe într-o instituție unde n-avem profesor la biologie, fizică, chimie. Ceea ce putem noi face este să creăm anumite stimulente pentru ca oamenii să ia decizii, sper, în interesul copiilor lor”, a mai spus ministrul Educației și Cercetării.

Potrivit ministrului, părinții care vor accepta să-și transfere copiii la școlile model vor primi o alocație financiară lunară de 1000 de lei. Ministrul spune că banii vor contribui, inclusiv, la reducerea sărăciei.

„Oferim acești bani ca să-i convingem să ia această decizie. Eventual, poate sunt și alte cheltuieli pe care le au. Noi suntem conștienți că copiii din aceste localități, de regulă, vin din familii social-vulnerabile și credem că în orice scenariu 1000 de lei pe lună nu se vor pierde și vor contribui și la reducerea sărăciei în rândul copiilor. Din punctul nostru de vedere, acest stimulent financiar are două roluri, pe de o parte, să faciliteze această tranziție, pe de altă parte, să suplinească bugetul familiei pentru orice necesități ar avea copilul respectiv”, a explicat Dan Perciun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău