Dan Perciun: Am certitudinea că rețeaua rusească în R. Moldova nu se limitează la două persoane
-
13 Iulie 2023 09:10
Deputatul PAS, Dan Perciun, și-a exprimat speranța că procesul de destructurare a rețelei agenturii rusești este în faza incipientă, iar pe viitor vor fi deconspirați și sancționați toți cei care servesc intereselor altor state.
Destructurarea rețelei de agentură, implicate în acțiuni de trădare de patrie și spionaj, este doar începutul unui amplu proces de identificare a celor care activează împotriva intereselor naționale ale Republicii Moldova. O spune deputatul PAS, Dan Perciun, care salută acțiunile SIS și PCCOCS, după ce entitățile au trimis în judecată un dosar deschis pe numele unui grup de persoane care urmăreau destabilizarea situației din Republica Moldova. De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, spune că acest caz datează din anul 2019, iar instituțiile statului au avut nevoie de patru ani pentru a-l trimite în instanță, notează IPN.
Recent, șeful SIS a anunțat expedierea în instanța de judecată a cauzei penale inițiate în privința unui grup de persoane antrenat în organizarea de activități dușmănoase împotriva securității Republicii Moldova. Directorul Institutului pentru Politici și Reforme Europene Iulian Groza spune că legea privind activitatea informativă și contrainformativă, aprobată în lectura a doua de Parlament, vine să ofere SIS pârghiile necesare pentru a contracara acest fenomen.
„Acolo unde se încalcă legea instituțiile trebuie să intervină, iar pentru asta trebuie să aibă toate instrumentele necesare. În cazul agenților FSB, SIS trebuie să pună accent pe activitatea contrainformativă pentru a preveni astfel de situații. Partea de proces penal este un proces care durează în orice țară. Parlamentul a aprobat un pachet de legi care ține de activitatea SIS, iar argumentul SIS, când a venit cu această inițiativă, a fost necesitatea de a-și extinde capacitățile pentru a interveni prompt și pentru a preveni astfel de situații”, a spus directorul executiv IPRE, Iulian Groza, în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.
„Este încurajator că SIS-ul a identificat o parte, presupun eu mică, din agentura rusească care, cu siguranță, există și activează aici de ani buni. S-au acumulat suficiente probe ca să existe un dosar pentru trădare de patrie și asta este de apreciat. Am așteptarea rezonabilă că acesta este doar începutul pentru că am toată certitudinea că rețeaua rusească din Republica Moldova nu se limitează doar la una sau două persoane. Sumele vociferate de SIS de 500 de mii de euro sunt, cu siguranță, mai mici decât volumul resurselor financiare care au fost puse la dispoziția diverselor forțe destabilizatoare din Republica Moldova. Clar că este îngrijorător și descalificant că politicieni de prim rang din țara noastră au relații strânse cu agenți FSB”, a spus deputatul PAS, Dan Perciun.
De cealaltă parte, președintele Platformei DA, Dinu Plîngău, califică drept întârziate acțiunile SIS și spune că despre prezența cetățenilor ruși, suspectați că ar fi agenți FSB, la sediul unui partid politic din Republica Moldova se știa încă din anul 2019.
„Acest caz a fost identificat în 2019. Periodic s-a mai vorbit despre acest caz. Întrebarea pertinentă este de ce atât de greu se mișcă autoritățile? Acum principalul actor politic al Federației Ruse aici este Partidul Șor și banii care vin nu sunt doar de pe filiera furtului miliardului, ci și din partea unor oligarhi din Federația Rusă. În mare parte, banii erau aduși prin intermediul Aeroportului Internațional Chișinău. Cazul cu care a ieșit directorul SIS abia se transmite în instanță. Ar putea fi vorba și despre o acțiune de PR, pentru că s-ar putea ca finalitatea să fie aceeași ca și în cazul sportivilor care au venit în Republica Moldova pentru a destabiliza situația. Ați mai auzit ceva despre acel caz?”, s-a întrebat președintele Platformei DA, Dinu Plîngău.
Potrivit șefului SIS, Alexandru Mustață, începând cu anul 2020, în interesul FSB-ului rusesc, un grup de persoane, format din cetățenii Federației Ruse, Iurie G. și Vadim Y., conducea activități de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova, construind o rețea de agentură pe teritoriul țării. Activitatea acestei rețele a fost orientată spre influențarea proceselor social-politice din Republica Moldova în interesul Federației Ruse, menținerea dependenței Republicii Moldova față de Federația Rusă și realizarea operațiunilor informaționale pentru modelarea opiniei publice.