Dan Dungaciu/Adevărul: ”De ce este nevoie de o Mare Alianță electorală la Chișinău?” (Revista presei)

  • 11 Februarie 2021 09:29
Dan Dungaciu/Adevărul: ”De ce este nevoie de o Mare Alianță electorală la Chișinău?” (Revista presei)

Revista presei din 11 Februarie 2021

 

”În R. Moldova, răul cel mare este corupția sistemică”, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, într-un interviu pentru Europa Liberă. El a subliniat că eforturile pentru o reformă reală a justiției trebuie depuse la nivel național. ”Noi vom continua să oferim susținere acolo unde vedem că ea este necesară, avem un consilier la nivel înalt, avem un proiect actualmente în derulare, vom putea să planificăm și mai multe demersuri, eforturi de susținere, dar numai dacă cei care decid în această privință în Republica Moldova în mod adevărat vor vrea să schimbe lucrurile, când judecători din sistem vor spune: gata, cei corupți vor fi eliminați și noi vom construi o justiție fără corupție, numai când procurori vor fi conduși în modul în care corupția în sistem nu va fi acceptată și va fi eliminată, numai atunci sistemul va putea să se schimbe”. Referitor la dosarele de rezonanță, precum furtul miliardului, Laundromatul, 7 aprilie, Pădurea Domnească, despre care cetățenii Republicii Moldova se întreabă de ce nu există finalitate, Peter Michalko a spus: „Mă alătur cetățenilor Republicii Moldova în această întrebare”.

De ce este nevoie de o Mare Alianță electorală la Chișinău?”, titrează Adevărul, publicând un editorial semnat de analistul de la București, Dan Dungaciu. Potrivit autorului, ”în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare din 2021, singura soluție pentru tabăra pro-europeană de a câștiga 50% în parlamentul RM este (tot) o Mare Alianță, inclusivă, având ca prim solist PAS-ul, o coaliție formalizată, care să includă și partenerii pro-europeni sau pro-români precum Dreptate și Adevăr (Andrei Năstase), Partidul Unității Naționale (Octavian Țîcu) sau Mișcarea pentru Unire (Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu). Ar fi replica, pentru parlamentare, a strategiei adoptate de Maia Sandu pentru câștigarea strălucită a alegerilor prezidențiale. În politică, unu plus unu fac mai mult decât doi, iar avantajul coalițiilor este că reușesc să colecteze mai multe voturi decât toate partidele componente luate separat. Mecanismul este psihologic, ține mai cu seamă de distibuția nehotărâților, votul util, transmiterea unui mesaj de coerență și hotărâre și electoratului intern, dar și celui de peste hotare (care se va demobiliza masiv în fața unor confruntări intestine în tabăra europenilor)”, subliniază Dan Dungaciu.

Un alt analistul politic de la București, Armand Goșu, a declarat la TVR Moldova că Igor Dodon nu ar mai beneficia de susținerea lui Dmitri Kozak și că la Moscova i s-ar fi spus să se retragă în favoarea lui Ion Ceban. Potrivit lui Armand Goșu, Igor Dodon nu s-ar fi retras numai pentru că bat alegerile parlamentare anticipate la ușă. „În condițiile în care socialiștii participă la scenariul amânării alegerilor anticipate până în toamnă, s-ar putea ca scaunul lui Dodon să fie zgâlțâit. (…) Dodon vrea să își consolideze poziția în partid, să nu piardă controlul asupra PSRM. O coaliție pe termen mai lung cu Șor și Plahotniuc s-ar putea să nu îl pună în cea mai bună lumină la Moscova și nici să nu îi întărească poziția în partid. Până la urmă, s-ar putea trezi că e scos ca o măsea stricată din angrenajul socialiștilor”, a spus Armand Goșu.

Ziarul Național publică un interviu cu deputatul PAS, Oazu Nantoi, care vorbește despre „acțiunile antistatale și provocatoare” realizate de Igor Dodon, pe care îl numește „agentul rus” și despre care afirmă că: „Promovează tactica pașilor mici în direcția federalizării R. Moldova”. Deputatul spune că s-a adresat acum două săptămâni procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu o sesizare în care a solicitat să fie analizată activitatea fostului președinte Igor Dodon sub aspectul articolului 337 din Codul Penal, adică al trădării de patrie, dar nu a primit nici un răspuns, deocamdată. Totodată, Oazu Nantoi consideră că ”probabilitatea votării Guvernului Gavriliță din prima încercare este aproape egală cu zero. Noi nu putem exclude nimic în condițiile fățărniciei lui Dodon, dar șansele sunt, practic, egale cu zero. Intriga va începe după această încercare”, a opinat deputatul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Ploaie moderată
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău