Dan Dungaciu: „Strategia „pro-Moldova” a PDM a stârnit neîncredere la Washington” (Revista presei)

  • 30 Octombrie 2018 09:58
Dan Dungaciu: „Strategia „pro-Moldova” a PDM a stârnit neîncredere la Washington” (Revista presei)

Într-un editorial de pe portalul Cotidianul.md, comentatorul Oazu Nantoi i se adresează noului ambasador american la Chișinău, descriind situația politică din R. Moldova. Autorul denunță hărțuirea reprezentanților opoziției, cooperarea dintre Plahotniuc și Dodon, situația din regiunea separatistă transnistreană, angajarea politică a bisericii etc.

Strategia „pro-Moldova“ a PDM a stârnit neîncredere la Washington”, atenționează expertul Dan Dungaciu, într-un comentariu preluat de Cotidianul. Decizia Partidului Democrat din Moldova, condus de Vladimir Plahotniuc, de a alege a „patra cale“ pentru țară și anume orientarea „pro-Moldova“ a stârnit neîncredere la Washington, unde astfel de voltele sunt tratate prin ignoranță, opinează expertul, făcând referire la un discurs al Adjunctului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa și Eurasia, Wess Mitchell, susținut la Atlantic Council pe 18 octombrie.

În opinia analistului, ignorarea Republicii Moldova și neincluderea ei în seria deja consacrată (Ucraina-Moldova-Georgia) este un semn care nu poate să scape. „Jocul la două capete al Chișinăului nu a convins, de fapt, pe nimeni, iar faptul că Belarusului lui Lukasenko este invocat în detrimentul Republicii Moldova a lui Plahotniuc este un lucru în premieră”.

În același timp, Pentru Bogatu atenționează într-un editorial pe Deschide.md că „Republica Moldova, ca și alte republici ex-sovietice, nu-i anexată încă de Rusia doar datorită SUA. Cotropirea Crimeii și invazia rusească în estul Ucrainei au lămurit lucrurile și au spulberat iluziile în Occident. Putin nu ar fi ezitat o clipă să se revanșeze pentru ceea ce el a numit cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea – dispariția URSS, dacă SUA și NATO nu se trezeau la realitate”.

Comentând anularea vizitei patriarhului rus la Chișinău, editorialistul Nicolae Negru scrie în Ziarul Național că deși „motivul schimbării agendei patriarhale nu se cunoaște, dar e un semnal că la Moscova se coace ceva. Faptul convocării Consiliului Suprem de Securitate al Federației Ruse pe chestiune e un indiciu în plus că la Kremlin se pun la cale niște soluții „neortodoxe”, pe care Bartolomeu și orice creștin autentic nu și le pot imagina.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău