DAILY MAIL: Merkel și Putin schimbă priviri de gheață

  • 11 Mai 2015 09:54
DAILY MAIL: Merkel și Putin schimbă priviri de gheață

DAILY MAIL - Cancelarul german, Angele Merkel a avut un schimb de priviri de gheață cu președintele rus, Vladimir Putin, după ce s-a deplasat la Moscova pentru festivitățile de astăzi ocazionate de Ziua Victoriei.

Doamna Merkel a adus un omagiu soldaților sovietici căzuți în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pledând pentru cooperarea cu Rusia pe fondul tensiunilor pe tema Ucrainei.

Ea a depus o coroană de flori la mormântul Eroului Necunoscut aflat lângă zidurile Kremlinului, părând să facă astfel un compromis după ce a ignorat principalele festivități organizate ieri, în Rusia.

Întâlnindu-se cu Putin pentru convorbiri la Kremlin, ea a subliniat importanța găsirii unei soluții diplomatice. "Este necesar să conlucrăm, să colaborăm chiar și în cazul unor situații complicate - așa cum este situația actuală - și să încercăm să găsim o soluție diplomatică", a spus ea la începutul convorbirilor de după depunerea coroanei.

Cei doi lideri urmau să discute în continuare despre Ucraina, iar, ulterior, să se adreseze reporterilor.

Ieri, Rusia a organizat o mare paradă în cinstea celei de-a 70 aniversări a victoriei asupra Germaniei naziste, dar majoritatea țărilor occidentale au boicotat festivitățile din cauza anexării Crimeii de către Rusia și din cauza sprijinului pe care țara îl acordă separatiștilor din estul Ucrainei.

În februarie, Putin i-a primit pe doamna Merkel și pe liderul francez, François Hollande, pentru niște convorbiri-fulger pe tema Ucrainei, vizita fiind prima pe care liderul german a efectuat-o în Rusia de la declanșarea crizei.

În ultimele luni, doamna Merkel a avut un rol-cheie în negocierile pe tema Ucrainei, acționând ca mesager între izolatul Kremlin și Occident.

Ucraina și Occidentul acuză Rusia că s-ar afla în spatele brutalului conflict separatist din estul Ucrainei, soldat în decursul unui singur an cu peste 6.100 de morți.

Analistul politic Lilia Șevțova a estimat că întâlnirea de astăzi a celor doi lideri are o mare importanță simbolică.

"Nu sunt prea încântați să se vadă", a scris pe Facebook cunoscuta analistă prooccidentală. "El încearcă să-și păstreze locul la masă privind spre umbrele trecutului și spre gloria altor oameni".

Doamna Merkel a adus alături de Putin un omagiu soldaților sovietici căzuți în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și a pledat pentru cooperarea cu Rusia, "dar nu a acceptat regulile jocului impuse de el, venind să aducă tribut celor care au câștigat", a observat aceeași analistă.

Mulți se tem că Putin s-a folosit de Ziua Victoriei ca să justifice amestecul Rusiei în Ucraina și să-și promoveze programul naționalist. El a ignorat disprețul Occidentului, punând accentul pe relațiile cu Asia, America Latină și Africa.

"Au fost aici toți cei pe care voiam să-i vedem", a afirmat el, duminică, într-o declarație televizată.

Chiar înainte de întâlnirea cu doamna Merkel, Putin l-a primit pe președintele din Zimbabwe, Robert Mugabe, în vârstă de 91 de ani, care l-a lăudat că se ridică împotriva Washingtonului și a observat că ambele lor țări au primit sancțiuni. "Acesta este motivul pentru care noi trebuie să rămânem uniți", a spus Mugabe.

Dar Putin și-a manifestat dorința de a consolida relațiile cu Europa atunci când l-a primit pe președintele ceh, Milos Zeman, unul dintre puținii lideri europeni care s-au deplasat la Moscova pentru festivități.

"Nu noi am provocat răceala relațiilor cu Europa și sper că, grație unor politicieni ca dvs., vom reuși nu doar să le refacem complet, ci să le facem să și progreseze", a spus Putin, sâmbătă. Liderul ceh și-a exprimat încrederea că "relațiile normale vor înlocui actuala răceală".

Articol de Khaleda Rahman

Traducerea: Alexandru Danga

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău