Dacian Cioloș: O bancă din România dorește să investească în Republica Moldova

  • 25 August 2016 11:17
Dacian Cioloș: O bancă din România dorește să investească în Republica Moldova

România rămâne un partener fidel pentru Republica Moldova, indiferent de Guvernul de la București, și un susținător al parcursului ei european a declarat Premierul României Dacian Cioloș la conferința de presă comună cu premierul Pavel Filip.


Potrivit premierului român, pentru ca ajutorul să fie unul eficient și de durată este foarte important ca Republica Moldova să fie un stat stabil, iar reformele începute să continue.

Dacian Cioloș a mai menționat că Bucureștiul va continua sa ajute financiar Chișinăul prin programe de finanțare a grădinițelor și procurarea a încă 100 de microbuze școlare pentru elevii din Republica Moldova până la finele acestui an. De asemenea urmează a fi inițiate o serie de proiecte privind susținerea comunităților rurale.

Premierul român a vorbit și despre necesitatea stimulării investițiilor românești în Republica Moldova, atât a companiilor de stat, cât și a investitorilor privați.

”Există deja o bancă puternică din România care dorește să vină să investească în Republica Moldova. Suntem gata să deschidem o filială a unei instituții românești de garantare a fondurilor IMM-urilor. Româniava continua să fie principalul avocat al integrării europene a Republicii Moldova și dorește să mobilizeze și alte capitale europene ca să mențină acest deziderat al Chișinăului pe agenda lor. Alegerile din toamnă vor fi un semnal clar despre calea pe care Republica Moldova vrea să o ia. Romana va fi un partener pragmatic, care va susține proiecte clare pentru realizarea reformelor”, a menționat premierul Dacian Cioloș.

La rândul său, premierul Pavel Filip a menționat că Republica Moldova mizează și în continuare pe susținerea României în aspirațiile sale de integrare europeană. El s-a declarat convins că Bucureștiul va acorda suport Chișinăului în dorința de a se conecta nu doar la valorile democratice europene, dar și la rețeaua energetică comunitară.

Potrivit lui Pavel Filip, delegațiile celor două țări au convenit să accelereze în următoarele luni interconectarea energetică, atât ce ține de liniile electrice de înaltă tensiune dintre cele două țări cât și extinderea gazoductul Iași-Ungheni până la Chișinău.

”Rămânem ferm pe drumul integrării europene și mizăm pe susținerea, experiența și expertiza României. Mulțumim pentru ajutorul financiar acordat de Guvernul de la București”, a menționat Pavel Filip.

Totodată premierul moldovean a menționat că în cadrul discuțiilor au fost abordate o serie de modalități de fluidizare a traficului în vămile dintre cele două state dar și despre modalități de garantare a investițiilor românești în Republica Moldova.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău