Dacă Ucraina nu renunță la hidrocentrale pe Nistru, R.Moldova va apela la arbitraj internațional (Ora de vârf)

  • 13 Februarie 2017 15:58
Dacă Ucraina nu renunță la hidrocentrale pe Nistru, R.Moldova va apela la arbitraj internațional (Ora de vârf)

Anunțul premierului ucrainean Volodimir Groisman că Ucraina nu renunță la construcția a șase hidrocentrale pe râul Nistru, înseamnă că negocierile vor continua și nu este exclus ca Republica Moldova să activeze și alte pârghii în acest sens, de ordin intern sau internaționale, a declarat comentatorul politic Vlad Țurcanu, în cadrul emisiunii ”Ora de Vârf” de la Radio Chișinău.

Premierul Pavel Filip chiar a și spus că se va adresa UE pentru o analiză a acestor proiecte dăunătoare pentru flora și fauna din Nistru, dar se poate ajunge și la organizațiile internaționale, așa cum a procedat România în legătură cu construcția canalului Bâstroe în Delta Dunării, a opinat Vlad Țurcanu.

„Premierul ucrainean Volodimir Groisman a declarat că Kievul nu renunță la construcția celor șase hidrocentrale pe care intenționează să le construiască pe râul Nistru, pe teritoriul ucrainean, ceea ce nemulțumește foarte mult Chișinăul, pentru că sute de mii de oameni din Republica Moldova consumă apă din Nistru. Întrucât am avut și expertize care atestă că calitatea apei s-ar putea diminua mult, e firesc ca Guvernul de la Chișinău să insiste ca aceste hidrocentrale să nu fie construite”, a constatat Vlad Țurcanu.

În anul 2001, autoritățile ucrainene și-au anunțat intenția de a reamenaja canalul Bîstroe pentru navigație, încercările de la acea vreme nefiind puse în practică în urma protestelor organizațiilor neguvernamentale care au atras atenția cu privire la posibilele efecte negative ale lucrărilor asupra ecosistemelor din Delta Dunării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău