Dacă Brexit-ul va fi prelungit, Marea Britanie va trebui să participe la alegerile europarlamentare
-
03 Februarie 2019 09:09
Chiar dacă data efectivă a Brexitului, stabilită în prezent pentru 29 martie 2019, va fi extinsă, Regatul Unit tot va trebui să participe la alegerile europarlamentare, în caz contrar alegătorii britanici ar putea pretinde că nu li s-a respectat dreptul la vot, a declarat sâmbătă o purtătoare de cuvânt a Parlamentului European, citată de agenția DPA.
În eventualitatea unei asemenea prelungiri a datei Brexitului, conform legislației europene, Regatul Unit va fi obligat să prezinte candidați pentru alegerile europarlamentare și să organizeze scrutinul european, întrucât această țară s-ar afla în continuare în UE la data scrutinului, a indicat purtătoarea de cuvânt a legislativului european.
După ce guvernul condus de Theresa May a activat pe 29 martie 2017 articolul 50 din Tratatul UE ce declanșează procesul ieșirii unei țări din blocul comunitar, Londra și Bruxelles-ul s-au angajat în negocieri dificile privind condițiile retragerii Regatului Unit din UE și cadrul relațiilor lor post-Brexit.
Negociatorii celor două părți au convenit la finele anului trecut un acord și o declarație politică privind Brexitul, care au fost însă respinse pe 15 ianuarie de parlamentul de la Londra în special din cauza clauzei de "backstop" în virtutea căreia Marea Britanie s-a angajat să rămână în uniunea vamală europeană și Irlanda de Nord să rămână aliniată anumitor norme ale pieței unice europene până când s-ar ajunge la o înțelegere mai bună care să evite reapariția unei "frontiere dure" între Irlanda și Irlanda de Nord.
Conform documentului convenit între Londra și Bruxelles, această clauză poate fi anulată numai prin acordul părților, ceea ce înseamnă că Marea Britanie nu ar putea ieși din blocul comunitar fără acordul Uniunii Europene.
În urma supunerii la vot a unei serii de amendamente, Theresa May a primit marți din partea deputaților un mandat de a negocia din nou cu Bruxelles-ul pentru a schimba această clauză controversată. Dacă blocul comunitar va accepta - până în prezent a refuzat categoric și ultimele declarații confirmă acest refuz -, acordul revizuit va fi supus unui nou vot în Camera Comunelor la o dată ce urmează a fi stabilită.
Totuși, Theresa May a anunțat că va reveni în fața parlamentului pe 13 februarie pentru a prezenta pașii pe care intenționează să-i întreprindă dacă până la acea dată nu obține la Bruxelles modificările cerute, o opțiune pe care a evocat-o fiind să ceară Camerei Comunelor în ziua următoare un vot pentru un Brexit fără acord.
Sursa: Hotnews.ro