Dacă Băsescu evoluează doar în rolul de „antrenor”, rezultatele electorale ale PUN ar putea fi modeste (Revista Presei)

  • 30 Ianuarie 2018 10:31
Dacă Băsescu evoluează doar în rolul de „antrenor”, rezultatele electorale ale PUN ar putea fi modeste (Revista Presei)

Fostul președinte al României Traian Băsescu este convins că niciun partid politic de la București nu este împotriva Unirii cu Republica Moldova, iar acest fapt ar urma să fie demonstrat în scurt timp, atunci când în Parlamentul român va fi înaintat un proiect de declarație ce vizează denunțarea Pactului Ribbentrop-Molotov, dar și care prevede o soluție privind unirea celor două maluri ale Prutului, scrie Adevărul.

În alt context, ex-președintele român a subliniat la TVR Moldova, că Republica Moldova nu are nicio șansă să adere la UE, decât doar dacă se va produce Unirea. 

Chit că îl placi sau nu pe Traian Băsescu, el are o vastă experiență în viața publică și în relațiile internaționale, pe care o poate împărtăși celor care luptă politic pentru o cauză justă, scrie Timpul. Iar voturile unioniștilor, ajunși la peste 30% în sondajele de opinie în Republica Moldova, trebuie folosite și pentru constituirea unei forțe politice, nu doar civice. Acesta este motivul pentru care prima instanță din R. Moldova, care a judecat dosarul retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu, nu i-a dat câștig de cauză. Justiția din R. Moldova este integral obedientă ordinelor venite de la șefii din nomenclatura economico-politică, care nu vor ca cineva din România să le pună în pericol statutul.

Nicolae Negru remarcă în Ziarul Național că ultimele sondaje arată că Partidul Unității Naționale începe să atragă atenția alegătorilor, dar evoluția sa va depinde în mare măsură de faptul dacă Băsescu își va recăpăta cetățenia moldovenească, dacă va figura sau nu pe listele de partid. El spune că nu este interesat de o carieră politică dincoace de Prut, dar, dacă evoluează doar în rolul de „antrenor”, rezultatele electorale ale PUN ar putea fi modeste. Anatol Șalaru, „locomotiva” locală a partidului, nu a fost testat în vreo campanie electorală. Pe de altă parte, dacă PUN, PAS și celelalte partide unioniste și proeuropene nu se vor alia pentru a susține în circumscripțiile uninominale un singur candidat, ele vor pierde în fața PD și PSRM. Pe lângă realism, alt cuvânt de ordine pentru liderii politici ai momentului trebuie să fie flexibilitate, afirmă Nicolae Negru.

Partidului Unității Naționale le-a răspuns liberalilor, după ce aceștia au declarat că negociază crearea unui bloc politic al forțelor unioniste, pentru alegerile parlamentare din 2018. Prim-vicepreședinta partidului, Ana Guțu, a lansat un contraatac, scrie www.curentul.md. „PL și PNL sunt partide-ștampile, un fel de „one man – woman political show”, ei urmăresc interese înguste personale, fără să le pese de cauza Unirii”, a declarat Ana Guțu. Toți unioniștii care sunt gata să-și asume lupta politică pentru Unire, trebuie să vină sub standardul PUN, așa cum a spus și Traian Băsescu”, a declarat Ana Guțu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău