Cutremurul de 7,5 grade care a lovit insula Sulawesi, Indonezia a distrus numeroase clădiri

  • 28 Septembrie 2018 19:28
Cutremurul de 7,5 grade care a lovit insula Sulawesi, Indonezia a distrus numeroase clădiri

Numeroase clădiri au fost distruse după seismul de 7,5 produs vineri pe insula Sulawesi din centrul Indoneziei, potrivit autorităților locale, care nu au oferit însă informații despre existența unor eventuale victime omenești. Un tsunami a fost înregistrat în orașul Palu, informează AFP.

„Am primit informații potrivit cărora mai multe clădiri au fost distruse în urma cutremurului", a declarat purtătorul de cuvânt al Agenției de gestionare a catastrofelor naturale din Indonezia, Sutopo Purwo Nugroho. "Rezidenții au intrat în panică și au fugit din locuințele lor", a adăugat el.

Imaginile prezentate de aceeași agenție arată un centru comercial grav avariat în orașul Palu, cu cel puțin un etaj al clădirii fiind prăbușit. Alte fotografii stau mărturie pentru distrugerile importante suferite de multe clădiri, prezentând însă și șosele și trotuare fisurate.

Echipele de salvare au fost trimise în zonele cele mai afectate, a precizat același oficial indonezian.

Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 7,5 potrivit institutului american USGS, a lovit centrul insulei Sulawesi la scurt timp după ora locală 18.00 (10.00 GMT) și s-a produs la adâncimea de 10 kilometri, la doar câteva ore după un prim seism, mai redus ca intensitate, care a ucis cel puțin o persoană în aceeași regiune.

Noul seism a avut o magnitudine mai mare decât seria de cutremure violente care au făcut peste 500 de morți și aproximativ 1.500 de răniți în luna august pe insula Lombok din Bali.

Insula Sulawei a fost lovită de un tsunami după acest seism

Agenția de gestionare a catastrofelor naturale a emis inițial o alertă de tsunami în urma seismului, pe care a anulat-o ulterior.

Cu toate acestea, orașul Palu din insula Sulawesi din centrul Indoneziei a fost lovit de un tsunami, declanșat de al doilea seism de vineri, a anunțat un reprezentant al acestei agenții.

"Un tsunami veritabil a lovit Palu", un oraș situat la o distanță de aproape 80 de kilometri de epicentrul seismului, a confirmat Rahmat Triyoni, coordonatorul Centrului pentru seisme și tsunami din cadrul Agenției indoneziene de geofizică, pentru postul de televiziune Kompas.

Seismul a fost resimțit până în sud, la Makassar, capitala insulei. Pământul s-a zguduit și pe insula învecinată Kalimantan, la Samarinda, o localitate aflată de cealaltă parte a strâmtorii Makassar.

Cutremurul s-a simțit și în Toraja, o localitate aflată la 175 de kilometri față de Palu.

Indonezia, un arhipelag alcătuit din 17.000 de insule, s-a format la convergența a trei mari plăci tectonice (indo-pacifică, australiană și eurasiatică) și se află în Cercul de Foc al Pacificului, o regiune marcată de o puternică activitate seismică.

Pe 26 decembrie 2004, Indonezia a fost lovită de o serie de seisme devastatoare, inclusiv de un cutremur cu magnitudinea 9,1, produs pe insula Sumatra. Acel seism a provocat un tsunami puternic, care a ucis 220.000 de persoane în regiune, din care 168.000 în Indonezia.

În 2006, aproape 6.000 de persoane au murit în urma unui violent seism care a lovit insula Java. Acel cutremur, ce a avut magnitudinea de 6,3 potrivit USGC, s-a produs într-o zonă populată la sud de marele oraș universitar Yogyakarta. Catastrofa a făcut aproximativ 38.000 de răniți.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău