Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2020)

  • 30 Octombrie 2020 16:13
Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume (cronologie 2020)

Un seism cu magnitudinea 7 s-a produs, la 3 noiembrie 2020, în Marea Egee și a fost resimțit atât în Turcia, cât și în Grecia, au anunțat centrele seismologice locale și internaționale, citate de Reuters. Numeroase persoane au ieșit pe străzile orașului costier Izmir din Turcia în urma seismului de pământ, scrie Digi24.ro

Imagini publicate de radioteleviziunea publică TRT Haber arată ruinele unei clădiri care s-a prăbușit în centrul orașului Izmir. Seismul s-a produs în jurul orei 11.50 GMT și a fost resimțit de-a lungul litoralului turcesc de la Marea Egee și în partea nord-vestică a Mării Marmara.

* * *

O serie de cutremure cu magnitudinea peste 6 grade pe scara Richter au avut loc în 2020:

20 octombrie - O alertă de tsunami a fost declanșată în Alaska în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 în largul coastelor acestui stat american. Cutremurul, evaluat inițial la 7,4, s-a produs la 91 km sud-est de Sand Point, în insulele Aleutine din Marea Bering, la aproximativ 40 km adâncime.
8 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în regiunea de est a insulei Papua Noua Guinee, fără ca autoritățile locale să fi raportat victime sau pagube materiale.
1 octombrie - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 a avut loc în largul arhipelagului Tonga din Pacific. Nu au fost semnalate pagube.

15 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,4 pe scara Ritcher s-a produs în peninsula Kamceatka, în Rusia. Seismul s-a produs la ora 3.41 GMT, fără a fi consemnate victime sau pagube materiale.
1 septembrie - Un seism cu magnitudinea 6,8 s-a produs în zona coastei de nord a Chile, fiind raportate daune și alunecări de teren minore în regiuni din apropierea epicentrului.

21 august - Un seism cu magnitudinea 6,9 s-a produs în Marea Banda, în largul Indoneziei. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 640 de kilometri,care a fost estimat inițial cu magnitudinea de 6,6.
18 august - Un seism de magnitudine 6,7 și de slabă adâncime a lovit centrul Filipinelor, dar nu a declanșat o alertă de tsunami și fără să fi fost semnalate pagube.
1 august - Un cutremur de magnitudine 6,4 a lovit sâmbătă insula Mindanao, în Filipine. Cutremurul a avut o adâncime de 473 de kilometri.

17 iulie - Un cutremur cu magnitudinea 7,3 a lovit Papua Noua Guinee iar un avertisment de "valuri tsunami periculoase" a fost emis pentru regiunile de coastă pe o rază de 300 km, în largul localității Wau din estul arhipelagului. Seismul s-a produs la o adâncime de 85,2 km și a lovit coasta de sud-est în largul localității. Cutremurul s-a produs la câteva sute de kilometri nord-est de capitala Port Moresby.

23 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,5 grade s-a produs în Mexic, la 12 kilometri de municipiul Crucecita, din statul meridional Oaxaca (sud). Seismul a avut magnitudinea 7,5 grade pe scara Richter, a fost resimțit în mai multe zone ale țării și s-a activat alerta seismică în capitală. Autoritățile americane au difuzat o alertă de tsunami și pentru coastele de sud din Mexic, Guatemala, El Salvador și Honduras. Alerta a vizat o suprafață de 1.000 de km în jurul epicentrului mișcării telurice.
18 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 7,4 s-a produs în largul Noii Zeelande. Epicentrul seismului a fost stabilit la 705 kilometri nord-est de orașul Opotiki din Insula de Nord a Noii Zeelande, la o adâncime de 33 de kilometri.
4 iunie - Un eism cu magnitudinea 6,4 s-a produs în estul Indoneziei, în largul Arhipelagului Moluce, nu au fost raportate victime și pagube materiale importante.
3 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 s-a produs în nordul statului Chile. Nu au fost raportate pagube materiale și nici victime.

21 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în regiunea centrală a Mării Mediterane. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 240 de kilometri sud-vest de regiunea Methoni din Grecia.
15 mai - Un puternic cutremur de pământ cu magnitudinea 6,5 s-a produs într-o regiune izolată și slab populată din statul american Nevada, situată la jumătatea distanței dintre orașele Reno și Las Vegas. Nu au fost raportate victime și nici pagube materiale.

29 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs la 48 de kilometri sud-est de regiunea Baracoa din Cuba. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime 2 de kilometri.
20 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,4 s-a produs pe coasta de est a Japoniei. Epicentrul cutremurului s-a situat la 41,7 kilometri sub fundul Pacificului, la mai puțin de 50 km de coasta prefecturii Miyagi.

13 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,9 s-a produs în larg, la 99 de kilometri sud-est de Insulele Kurile, aflate sub jurisdicția Rusiei. Nu a existat nicio amenințare de tsunami pentru insulele Guam, Rota, Tinian sau Saipan în urma seismului.

25 ianuarie - Un număr de 41 persoane au murit, peste o mie au fost rănite și mai multe clădiri s-au prăbușit în urma unui seism produs în estul Turciei. Cutremurul, cu magnitudinea 6,8, s-a produs în localitatea estică Elazig, situată la circa 550 kilometri de capitala Ankara, și a fost urmat de zeci de replici. A fost resimțit și în Siria și în Iran. 

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău