Cutremur în Turcia: Roma oferă ajutorul Protecției civile italiene

  • 06 Februarie 2023 15:36
Cutremur în Turcia: Roma oferă ajutorul Protecției civile italiene

Italia oferă luni, 6 februarie, Turciei ajutorul Protecției sale civile după seismul violent care a avut loc în cursul nopții în sud-estul țării, soldându-se cu peste 1.500 de morți în Turcia și Siria, relatează Agerpres.

Prim-ministrul Giorgia Meloni, "informată de Departamentul Protecției civile, urmărește constant situația după seismul distrugător care a lovit Turcia, la frontiera cu Siria", potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Șeful diplomației italiene Antonio Tajani a anunțat pe Twitter că s-a întreținut la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru a-i transmite "susținerea Italiei și a-i pune la dispoziție personalul său de protecție civilă".

Italia a emis în cursul nopții o alertă de tsunami, făcând apel la populația sa să se țină departe de zonele de coastă. Alerta a fost ridicată la puțin timp după ora 06.00 GMT.

Conferința episcopală italiană (CEI) a decis luni să ofere 500.000 de euro și și-a exprimat dorința ca "solidaritatea internațională să se mobilizeze rapid pentru a garanta o reconstrucție rapidă", a anunțat președintele CEI, cardinalul Matteo Zuppi.

Ordinul de Malta a anunțat la rândul său plecarea unei echipe de salvatori în zonele lovite de seism.

Responsabilii italieni și-au înmulțit luni declarațiile de solidaritate cu Turcia și Siria, peninsula însăși fiind expusă unor riscuri seismice ridicate.

Aflată între placa euro-asiatică și placa africană care o împinge spre Balcani la nord, Italia este expusă seismelor pe o mare parte a teritoriului său.

În 2009, un seism s-a soldat cu peste 300 de morți în orașul L'Aquila și regiunea sa, în centrul peninsulei. Bilanțul a fost similar pentru seismul din Amatrice, tot în centrul Italiei, în 2016.

Ministrul maltez de interne Byron Camilleri a anunțat la rândul său că guvernul său va trimite o echipă de salvatori din Protecția civilă malteză. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău