Custodele Coroanei României, Margareta, și principele Radu, în vizită la Paris și Reims, de luni până vineri

  • 14 Aprilie 2019 17:21
Custodele Coroanei României, Margareta, și principele Radu, în vizită la Paris și Reims, de luni până vineri

Custodele Coroanei, Margareta și principele Radu se vor afla, de luni până vineri, în vizită la Paris și Reims, pe agendă fiind incluse vizite la Crucea Roșie, Muzeul Luvru și Comitetul Național Olimpic, arată romaniaregala.ro.

Vizita este organizată la invitația autorităților statului francez și vine la 100 de ani de când, în martie și aprilie 1919, Regina Maria a reprezentat România la Paris, într-un demers diplomatic și regal.

Potrivit sursei citate, Custodele Coroanei și principele vor avea întâlniri cu autorități ale statului francez și vor vizita Academia Franceză, Crucea Roșie a Franței, Comitetul Național Olimpic, Comitetul Național Paralimpic, Muzeul Luvru și Palatul Tau din orașul Reims. Ca și Regina Maria, Custodele Coroanei, Margareta va lua parte la un dineu oferit în onoarea sa, de către Ambasada României la Paris.

Vizita regală română va mai cuprinde, ca acum o sută de ani, întâlniri cu reprezentanți ai familiilor regale europene care își au reședința la Paris.

Astfel, după un secol, Custodele Coroanei, Margareta va vizita instituțiile statului francez cărora străbunica sa le-a trecut pragul pentru susținerea intereselor românești, după încheierea Primului Război Mondial.

Vizita la Paris a Reginei Maria a durat din 5 până în 12 martie 1919. Ulterior, regina a revenit la Paris, după un alt sejur european, între 30 martie și 16 aprilie 1919. Regina României Mari a călătorit cu Trenul Regal, însoțită de fiicele ei, Principesa Elisabeta și Principesa Mărioara, precum și de o suită reprezentând Casa Civilă și Casa Militară a Regelui Ferdinand, Guvernul și Corpul Diplomatic.

Călătoria a fost amplu relatată de ziariști din România, Franța, Italia, Marea Britanie și din multe alte țări europene. Ea a suscitat interesul personalităților politice, culturale și al publicului larg. Deși regina era suveran-consort și nu șef de stat, intervenția ei în favoarea României, după încheierea Primului Război Mondial, a fost decisivă.

Vizita la Paris a avut loc în prezența prim-ministrului român Ionel Brătianu și a jucat un rol important în favoarea României la Conferința de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919 - 21 ianuarie 1920).

"Întâlnirile Reginei Maria cu președintele francez Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi se vorbește despre ele în societatea românească drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special", arată romaniaregala.ro.

Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea reginei, care a fost membru al reputatului for științific și artistic. Regina Maria a întâlnit comunitatea românească din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe Stephen Pichon la Quai d'Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre-Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu președintele Statelor Unite ale Americii Woodrow Wilson.

Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei din anul 1919, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze. În anul 2009, Majestatea Sa Margareta a fost distinsă cu titlul de Cavaler al Legiunii de Onoare a Republicii Francez. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău