Custodele Coroanei, Margareta, la 74 de ani: Urez tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranță și zile senine

  • 26 Martie 2023 18:01
Custodele Coroanei, Margareta, la 74 de ani: Urez tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranță și zile senine

Custodele Coroanei, Majestatea Sa Margareta, își sărbătorește duminică ziua de naștere, actualul șef al Casei Regale împlinind 74 de ani, relatează stiri.tvr.ro.

„Astăzi, Majestatea Sa își sărbătorește ziua de naștere în familie și mulțumește tuturor celor care i-au adresat urări cu această ocazie! La rândul său, Custodele Coroanei urează tuturor o primăvară cu pace sufletească, speranță și zile senine!", se arată pe www.romaniaregala.ro, într-o postare dedicată acestui eveniment.


Margareta s-a născut la Lausanne, în Elveția, pe 26 martie 1949, ca primă fiică a Regelui Mihai I și a Reginei Ana ai României. A fost oficial desemnată Principesă Moștenitoare în anul 1997 și numită Custodele Coroanei române în anul 2007.

Este licențiată în Sociologie, Științe Politice și Drept Internațional - Universitatea din Edinburgh, Scoția, și a fost angajată, înainte de 1989, în proiecte ale Organizației pentru Alimentație și Agricultură din cadrul Națiunilor Unite și ale Fondului Internațional pentru Dezvoltarea Agriculturii (IFAD).

Pe 18 ianuarie 1990 sosește în România și înființează, împreună cu tatăl său, Fundația Principesa Margareta a României, dedicată sprijinirii bătrânilor și tinerilor aflați în dificultăți fizice sau materiale.

Custodele Coroanei l-a însoțit pe Regele Mihai I în turneele susținute în 1997-2007 pentru sprijinirea aderării României la NATO și Uniunea Europeană.

Majestatea Sa Margareta și ASR Principele Radu s-au căsătorit la 21 septembrie 1996. Din mai 2001, cuplul regal locuiește la Palatul Elisabeta din București, iar angajamentele lor publice se desfășoară în Capitală, în țară și în străinătate.

Este membru de onoare al Academiei Republicii Moldova, Doctor Honoris Causa al Geneva School of Diplomacy, al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Timișoara, al Academiei de Studii Economice din Chișinău și al Universității din Pitești.

Custodele Coroanei este președintele Societății Naționale de Cruce Roșie din România, al Fundației Regale Margareta a României, al Fundației Atletismului Românesc (președinte de onoare), al Asociației Casa Majestății Sale și al Fundației Colecția Familiei Regale a României.

Este cetățean de onoare al județului Cluj, al municipiului Iași Oraș Regal, și al orașului Soultzmatt (Alsacia, Franța). Din iunie 2005, în București funcționează Școala Gimnazială 'Margareta a României'.

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu oferă opt burse regale: Bursa Regele Carol I și Bursa Regina Elisabeta (anual, pentru doi studenți ai Academiei de Studii Economice din București), Bursa Regele Ferdinand I și Bursa Regina Maria (anual, pentru doi studenți ai Universității din Chișinău), Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București) și Bursa Regele Mihai I și Bursa Regina Ana (anual, pentru doi studenți ai Universității Agricole de Stat din Chișinău).

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău