Curtea Supremă din SUA a început audierile cu privire la soarta Obamacare

  • 10 Noiembrie 2020 19:10
Curtea Supremă din SUA a început audierile cu privire la soarta Obamacare

Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a început marți audierea pledoariilor în ce privește tentativa unor state guvernate de republicani și susținute de administrația Donald Trump de a obține anularea reformei sănătății din mandatul lui Barack Obama, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Președintele ales Joe Biden a criticat eforturile republicanilor de a anula Obamacare (ACA), așa cum este cunoscută reforma, în plină pandemie de COVID-19 și pe fondul speranțelor de a consolida această lege după ce se va instala la Casa Albă în ianuarie.

Judecătorii instanței supreme au programate 80 de minute de audieri prin teleconferință în cadrul apelului înaintat de unele state conduse de democrați, printre care California și New York, și de Camera Reprezentanților, controlată tot de democrați, pentru menținerea Obamacare.

Acest dosar reprezintă cel mai recent atac în justiție al republicanilor împotriva legii din 2010, rămasă ca realizare emblematică în materie de politică internă a fostului președinte democrat Barack Obama, căruia Biden i-a fost vicepreședinte.

În 2012 și 2015, Curtea Supremă a respins contestațiile anterioare ale republicanilor.

În prezent, Curtea are o majoritate conservatoare după ce Senatul a confirmat-o luna trecută pe Amy Coney Barrett, al treilea judecător nominalizat de Trump.

Majoritatea experților în drept sunt de părere că judecătorii instanței supreme nu vor da un verdict de anulare a Obamacare, care ar echivala cu un adevărat seism în societatea americană.

Un grup de state în frunte cu Texas, cărora li s-a alăturat apoi administrația Trump, a înaintat acțiune în justiție în 2018 în Texas pentru a obține abolirea legii.

Dacă Obamacare ar fi anulată, un număr de până la 20 milioane de americani și-ar putea pierde asigurările de sănătate, iar companiile de asigurări ar putea refuza din nou să asigure persoane cu boli preexistente. Obamacare a extins programele de sănătate publică și a creat piețe pentru asigurări private.

'Credem că sunt nouă judecători care înțeleg cât de importantă este legea', a afirmat procurorul general al Californiei, Xavier Becerra, un democrat care conduce coaliția de 20 de state federale care apără Obamacare.

'Credem că există o șansă foarte bună ca americanii să continue să aibă o bună acoperire medicală', a adăugat el.

Un judecător districtual din Texas a decis în 2018 că Obamacare este neconstituțională în forma actuală în lumina unei modificări operate de Congres cu sprijinul republicanilor cu un an în urmă.

O Curte de Apel din New Orleans a confirmat parțial această decizie, spunând că prevederea care obligă cetățenii să obțină o asigurare sau să plătească o penalitate financiară încalcă Constituția. Totuși, Curtea nu a anulat legea.

State conduse de democrați și Camera Reprezentanților au sesizat ulterior Curtea Supremă.

În 2012, aceasta confirmase majoritatea prevederilor din Obamacare, inclusiv cea referitoare la obligația înscrierii la asigurările de sănătate, iar în 2017 Trump a semnat o lege care elimina sancțiunea financiară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:4,12 m/s
Sun
7
Mon
5
Tue
0
Wed
0
Thu
1

Curs oficial BNM 23 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.1921 -0.0000
USD 17.4521 -0.0000
RON 4.3476 -0.0000
UAH 0.6167 -0.0000
RUB 0.2364 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău