Curtea Supremă a SUA îi cere lui Joe Biden reluarea politicii de imigrare 'Rămâi în Mexic' a precedentei administrații
-
25 August 2021 11:32
Curtea Supremă a Statelor Unite a respins marți cererea președintelui Joe Biden de a anula o politică de imigrare pusă în aplicare de predecesorul său, republicanul Donald Trump, care forța mii de solicitanți de azil să rămână în Mexic în așteptarea audierilor în SUA, dând astfel o lovitură dură administrației președintelui democrat, potrivit Reuters și AFP, citate de Agerpres.
În cadrul programului 'Rămâi în Mexic' al fostului președinte Donald Trump, zeci de mii de solicitanți de azil nemexicani - în cea mai mare parte originari din America Centrală - au fost returnați dincolo de frontieră în așteptarea soluționării cererii lor.
Administrația Biden a început să destructureze rapid această controversată politică, numită oficial 'Protocoale de protecție a migranților' (MPP).
Această inițiativă a ajuns în atenția sistemului judiciar american, determinând administrația Biden să ceară Curții Supreme să suspende restabilirea programului.
Curtea, care este formată din nouă judecători, din care doar trei sunt liberali, a respins eforturile administrației Biden de a bloca decizia unui judecător din Texas care solicita guvernului să restabilească politica lui Trump ''Rămâi în Mexic''. Trei dintre judecători au fost numiți în timpul administrației Trump.
Într-o scurtă hotărâre nesemnată, înalta curte a declarat marți că "cererea de suspendare ... este respinsă", astfel încât decizia judecătorului de district american Matthew Kacsmaryk intră în vigoare.
Potrivit documentului, cei trei judecători liberali ai Curții Supreme - Stephen Breyer, Sonia Sotomayor și Elena Kagan - au declarat că ar fi autorizat suspendarea, conform AFP.
Cazul poate fi dezbătut în continuare la un nivel inferior, în fața unei curți de apel.
Departamentul Securității Interne (DHS) al lui Biden și-a exprimat "regretul" față de această decizie a Curții Supreme, menționând - într-un comunicat - că va continua "să conteste viguros" decizia tribunalului de district.
Totuși, "în timp ce procedura de apel continuă, DHS se va conforma ordonanței cu toată buna credință" și va începe discuții cu Mexicul.
Grupurile de apărare a drepturilor migranților au protestat de asemenea împotriva ordonanței Curții Supreme.
"Decizia SCOTUS (Curtea Supremă) de astăzi, care forțează restabilirea politicii de a rămâne în Mexic, nu este prin nimic mai puțin crudă", a declarat Yael Schacher, avocat principal pentru SUA al Refugees International, adăugând că "administrația Biden nu trebuie să considere această decizie drept un mandat".